Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 από τον Δήμο Κρωπίας και την Κοινωφελή Επιχείρηση (ΚΕΔΚ).
Οποίος/α επιθυμεί να δει την εκδήλωση μπορεί οποιαδήποτε στιγμή στον παρακάτω σύνδεσμο του επίσημου καναλιού του δήμου στο YouTube (https://youtu.be/2AGDfLveLqs)
Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν οι κύριοι Α.Κλαψης, Γ.Προφης, Κ.Κωνσταντάρας.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Κρωπίας κύριος Δημήτρης Κιούσης όπου ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για τα 200 χρόνια. Επιπλέον τόνισε την ανάγκη μεγαλύτερης ανάδειξης της προσφοράς της πόλης μας στον Αγώνα του ‘21, αναφέροντας και παραδείγματα Κορωπιωτών αγωνιστών, ενώ επικεντρώθηκε στην ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού της Αναλήψεως του Κυρίου η οποία ξεκίνησε από την δωρεά του οικοπέδου από τον αγωνιστή του ‘21, Μήτρου Μερκούρη.
Πρώτος ομιλητής και συντονιστής ήταν ο Πολιτικός Επιστήμων/συγγραφέας, δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΚΕΔΚ, κ.Κωνσταντάρας Κωνσταντίνος, ο οποίος ανέπτυξε αρχικά, τα προεπαναστατικά κινήματα/εξεγέρσεις των Ελλήνων, καθόλη την διάρκεια της τουρκοκρατίας, συνδέοντας έτσι την πορεία από την άλωση της Πόλης προς την μεγάλη Επανάσταση του 1821. Επίσης ανέλυσε την προσφορά της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες του Αγώνα και τον επηρεασμό του τότε ευρωπαϊκού “status quo”. Τέλος αναφέρθηκε στην προσφορά του Καποδίστρια τόσο στην Ελλάδα και το ελληνικό ζήτημα όσο και στο ευρωπαϊκό περιβάλλον, τονίζοντας πως ο Καποδίστριας τιμάται ως εθνικός ευεργέτης και στην Ελβετία, την οποία ουσιαστικά δημιούργησε με την σημερινή της μορφή.
Δεύτερος και κεντρικός ομιλητής, ήταν ο Επίκουρος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ.Αντώνης Κλάψης.
Ο καθηγητής ανέπτυξε διεξοδικά τα γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τον συσχετισμό με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Η ανάλυση του επικεντρώθηκε στους λόγους που αυτή η Επανάσταση κατάφερε να έχει θετική έκβαση σε σχέση με τις υπόλοιπες που είχαν προηγηθεί, κατέδειξε τον ρόλο των Μεγάλων δυνάμεων και των διεθνών συσχετισμών τόσο στο θετικό όσο και στο αρνητικό τους κομμάτι. Ολοκλήρωσε την ομιλία του, με τις σημαντικότατες διπλωματικές ενέργειες του Ιωάννη Καποδίστρια ώστε να πείσει τον ευρωπαϊκό περίγυρο για την στήριξη του «ελληνικού ζητήματος» και τις ενέργειές του, ως Κυβερνήτη, στον δρόμο προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Νέου Ελληνικού κράτους.
Τρίτος ομιλητής ήταν ο κορυφαίος λαογράφος του Κορωπίου, κ.Γιάννης Προφης, ο οποίος ανέδειξε για πρώτη φορά πολύ σοβαρά και τεκμηριωμένα στοιχεία για την προσφορά της πόλης μας στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821. Ανέπτυξε διεξοδικά την μάχη του Θήτη (Ιούλιος 1826), ενώ παρουσίασε για πρώτη φορά, στοιχεία για την μοναδική γνωστή Κορωπιώτισσα γυναίκα αγωνίστρια Σταμάτα Παπασιδέρη. Επιπλέον αναφέρθηκε διεξοδικά σε πολλούς Κορωπιώτες αγωνιστές του ‘21.
Μετά το πέρας των τοποθετήσεων, οι ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις του κοινού.
Ακολουθεί το βίντεο από το κανάλι στο YouTube του δημου :https://youtu.be/2AGDfLveLqs