Αισιοδοξία και συνεργασία της ΕΥΔΑΠ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Δήμου Κρωπίας, αγροτικών συνεταιριστικών συλλόγων Κορωπίου και Παιανίας για το νέο μεγάλο έργο αγροτικής ανάπτυξης
Με αισιοδοξία ολοκληρώθηκε την, Πέμπτη 20 Ιουλίου 2023, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Κρωπίας, η πρώτη συνάντηση συνεργασίας της ΕΥΔΑΠ και των συμβούλων της, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, του Δήμου Κρωπίας και των αγροτικών συνεταιριστικών συλλόγων Κορωπίου και Παιανίας με σκοπό την υλοποίηση του νέου μεγάλου έργου περιβαλλοντικής και αγροτικής ανάπτυξης που αφορά τη μονάδα επιπλέον επεξεργασίας και μικροβιολογικής απολύμανσης των επεξεργασμένων εκροών νερού του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας. Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης καλωσόρισε την ομάδα της ΕΥΔΑΠ, τους συνεργάτες της και τους εκπροσώπους των αγροτικών συλλόγων και άνοιξε τη συνάντηση θέτοντας τα δεδομένα της συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ. Ο κ.Κιούσης ενημέρωσε για τις διεργασίες που είχαν προηγηθεί με τον τότε Υπουργό Μ. Βορίδη, την ΕΥΔΑΠ, την Περιφέρεια Αττικής, Δήμους και τις μετέπειτα επαφές με τον αναπλ. Διευθυντή της ΕΥΔΑΠ κ. Αν.Τόσιο για να αναδειχθεί το αίτημα του Δήμου Κρωπίας και αγροτικών συλλόγων για επαναχρησιμοποίηση του νερού με τα ανάλογα έργα καθώς οριστικά συνδέεται και το παραλιακό μέτωπο Κορωπίου – Σαρωνικού με το ΚΕΛ. Επισήμανε, τα προφανή οφέλη για το περιβάλλον και τον υπόγειο υδροφορέα, την εξοικονόμηση πόσιμου νερού και την αγροτική ανάπτυξη. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια της ομάδας έργου με σκοπό την μελέτη της βιωσιμότητας του φορέα διαχείρισης ενώ με ψηφιακό τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη των αγροτικών συνεταιρισμών και σε όσους έχουν αγροτική γη να μετέχουν στο σχεδιασμό.
Στο διάλογο που ακολούθησε απαντήθηκαν ερωτήματα:
α. Για την ποιότητα του νερού που θα παραχθεί από την μονάδα επαναχρησιμοποίησης των εκροών τριτοβάθμιας επεξεργασίας του ΚΕΛ. Σύμφωνα με τους εισηγητές οι αυστηρές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές (Νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός) που πλέον ισχύουν διασφαλίζουν νερό αναβαθμισμένο ποιοτικά και κατάλληλο για κάθε καλλιέργεια είτε συμβατική είτε βιολογική σύμφωνα με συνεχείς επιστημονικούς ελέγχους. Όπως επισημάνθηκε η ποιότητα του νερού θα είναι και το πλεονέκτημα στον ευρωπαϊκό και διεθνή ανταγωνισμό.
β. Για τη βιωσιμότητα και το κόστος. Όπως είναι αυτονόητο θα καθοριστεί από τη ζήτηση αλλά και την εξέλιξη της στρατηγικής ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα στα Μεσόγεια σε μια περίοδο που εντείνεται η κλιματική κρίση, η υπερκατανάλωση πόσιμου νερού και οικολογικά δοκιμάζεται ιδιαίτερα η Αττική. Η διατήρηση της αγροτικής γης, η δημιουργία νέων καλλιεργειών αφού θα υπάρχει επάρκεια νερού αναπτύσσει οικονομική και κοινωνική δυναμική που κάνει πράξη της έννοια της αειφόρου ανάπτυξης.
γ. Για την σημερινή ετοιμότητα του ΚΕΛ Κορωπίου-Παιανίας να ανταποκριθεί στις ανάγκες άρδευσης των μελών των αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών. Όπως ειπώθηκε ήδη το ΚΕΛ παράγει 2.000 κυβικά μέτρα που καλύπτει τη δυναμική άρδευσης των καλλιεργειών των μελών των συνεταιρισμών, των συλλόγων καθώς και όσοι αγρότες δηλώνονται στις βάσεις ΟΠΕΚΕΠΕ – ΟΣΔΕ.
Στην συνάντηση εργασίας συμμετείχαν: Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, ο πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας Γεράσιμος Ντούνης, ο αντιδήμαρχος Θεόδωρος Γρίβας, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Παιδείας και υπεύθυνος του Γραφείου Απασχόλησης, δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κιούσης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Διονύσης Κερασιώτης, η γενική γραμματέας Δήμου Κρωπίας, Αργυρώ Βήχου, από την ΕΥΔΑΠ οι, Ευ.Φούγιας, Ευστάθιος Φαρίδης, Εβελίνα Καλαιτζή, Μαρία Νικολοπούλου, μέλη της μελετητικής ομάδας, Βασίλης Αναγνώστου, Δημήτριος Βογιατζής, Γεώργιος Χατζηνικολάου και Ευάγγελος Κυρίτσης από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, από τους αγροτικούς συλλόγους ήταν, οι εκπρόσωποι του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Κορωπίου, Σταμάτης Γεωργάκης, Γεώργιος Αδαμόπουλος, του Αγροτικού συλλόγου Κεκρωπία Γιώργος Μιχάλης, του Αγροτικού Αμπελουργικού Συνεταιρισμού Παιανίας, Παναγιώτης Σταμάτης και Σταύρος Δάβαρης.
2 / 2
—————————-
Το έργο έχει πολλαπλούς στόχους. Οι βασικότεροι είναι, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών άρδευσης αγροτικών καλλιεργειών της πεδιάδας των Μεσογείων αλλά και περιοχών δυτικά και νότια του Αεροδρομίου, η αυτονόητη εξοικονόμηση πόσιμου νερού της ΕΥΔΑΠ, η αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα αλλά και η χρήση σε κατάσταση έκτακτων αναγκών Δήμων και Πυρόσβεσης. Για την ένταξη του έργου στον προγραμματισμό της ΕΥΔΑΠ αγωνίστηκε, η Δημοτική Αρχή Κρωπίας και συλλογικοί αγροτικοί συνεταιριστικοί φορείς ενώ πλέον η Ευρωπαϊκή Ένωση πείστηκε να προχωρήσει σε μια άμεση πολιτική επαναχρησιμοποίησης και εξοικονόμησης νερού σε όλα τα κράτη-μέλη βορρά και Νότου, μια εξέλιξη που εντείνει τους χρόνους ολοκλήρωσης μελετών και κατασκευής των αναγκαίων έργων επαναχρησιμοποίησης νερού που έχει προγραμματίσει η ΕΥΔΑΠ.