ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΟΜΙΛΙΑ ΥΠΟΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α ΣΩΤΗΡΗ ΚΟΥΡΑΒΕΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Tην Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, στο πλαίσιο παρουσίασης ιστορικών γεγονότων, που οργανώνει ο Δήμος Κρωπίας και επ΄ ευκαιρία της επετείου της Nαυμαχίας της Σαλαμίνας (29 Σεπτεμβρίου 480 π.Χ.), πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Αμφιθέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, ομιλία με θέμα : «Σαλαμίνα. Η ιστορία και ο μύθος,  συμπλωτήρες στον πλου ενός επικού μεγαλείου» και ομιλητή τον Υποστράτηγο ε.α. κ. Σωτήριο Κουραβέλο. Παρέστησαν στην ομιλία,  εκπρόσωπος της Εκκλησίας, ο Δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, η Πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας, Δήμητρα ΜιχαιρίναΑντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προσωπικότητες από όλους τους χώρους του Κορωπίου και πλήθος κόσμου.

Ο ομιλητής αναφέρθηκε:

  • Στην κατάσταση, που επικρατούσε στην Ελλάδα πριν από τις μεγάλες συγκρούσεις, της οποίας τα κύρια χαρακτηριστικά ήταν ο πολυκρατισμός , το εμφυλιο-σπαρακτικό  πνεύμα, οι αντιζηλίες, οικονομικά συμφέροντα και παλιές  διεκδικήσεις.
  • Στις τρεις (3) εκστρατείες , τις οποίες περιέγραψε εν συντομία.
  • Στο συνέδριο του Ισθμού της Κορίνθου, όπου ελήφθησαν γενναίες αποφάσεις.
  • Στο έπος της Σαλαμίνας κατά το οποίο, σε μία σπάνια για την αρχαιότητα  στιγμή  ενότητος  και ομοψυχίας του Ελληνικού Κόσμου, υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη Στρατηγού Ευρυβιάδη και του Αθηναίου Στρατηγού Θεμιστοκλή, με μικρές δυνάμεις, αλλά με άριστη τακτική, κατατρόπωσαν στα στενά της Σαλαμίνος, τον αξιόμαχο, πανίσχυρο και κατά πολύ μεγαλύτερο στόλο των Περσών και των συμμάχων τους.

Επίκουροι του ομιλητού στην εκδήλωση ήταν:

  • Η συγγραφέας κα Καλομοίρα Πιέτρη – Αυγουστή, η οποία απήγγειλε ρήσεις από τις ΄΄Μούσαι΄΄ του Ηροδότου , ΄΄Θεμιστοκλή΄΄ του Πλουτάρχου και ΄΄Πέρσαι΄΄ του Αισχύλου, ποίημα  από το ΄΄Ελεύθεροι  Πολιορκημένοι΄΄ του Σολωμού,  και παιάνα από τους ΄΄Πέρσαι΄΄ του Αισχύλου.
  • Ο κ. Θανάσης Πουλάκης, ο οποίος χρησιμοποιώντας εποπτικά μέσα, κατέστησε την ομιλία πιο παραστατική , την αναβάθμισε ποιοτικά και την έκανε πιο ενδιαφέρουσα.

Συγκινητικό ήταν το ηχητικό,   η  «Ωδή προς τους Σαλαμινομάχους», τους στίχους της οποίας έχει γράψει ο Μαρίνος Ν. Ρούσσος  με απαγγελία και μουσική της Νατάσας Τσιχλιά αφήνοντας πολλά μηνύματα.    

«Τύμβος εστήθηκε τιμής,  σαν φάρος να φωτίζει.

Στον Ξέρξη κάθε εποχής, για πάντα να θυμίζει.

Πως στην Ελλάδα λευτεριά, αιώνια θα υπάρχει.

Όσο υπάρχουν στην καρδιά,  οι Σαλαμινομάχοι».

Επίσης προβλήθηκε ένα υπέροχο βίντεο από την ενότητα «Πολυμεσικές εφαρμογές» του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, που καθήλωσε το κοινό.

Η ομιλία έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη τιμής στους νεκρούς Σαλαμινομάχους  και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

ΕΙΠΑΝ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΑΥΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ: Ο Ντόμινικ Σέλγουντ, Άγγλος ιστορικός, δημοσιογράφος, συγγραφέας και δικηγόρος, με αφορμή την επέτειο της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έγινε πριν από 2.496 χρόνια – το 480 π.χ., έχει γράψει ένα διθυραμβικό άρθρο στη βρετανική εφημερίδα «Telegraph»,. στο οποίο  χαρακτηρίζει τη ναυμαχία της Σαλαμίνας ως «επική» και τονίζει ότι είχε μεγαλύτερη επιρροή στον Δυτικό πολιτισμό από οποιαδήποτε άλλη μάχη στην ιστορία. ΄΄Εάν η Δύση είχε γενέθλια, αυτά θα ήταν σήμερα΄΄ αναφέρει ο Σέλγουντ, παραθέτοντας την παραδοσιακή ημερομηνία επετείου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας, η οποία έριξε αυλαία στην αιματοχυσία του Μαραθώνα και των Θερμοπυλών.