Ψήφισμα-Διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου

(14η Συνεδρίαση Δ.Σ, Τρίτη 28 Ιουλίου 2020)

για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την Τουρκική προκλητικότητα

 

 

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορωπίου στην 14η συνεδρίασή του, την Τρίτη 28 Ιουλίου 2020, ύστερα από διαλογική συζήτηση και με συνείδηση της ανάγκης σύνθεσης και ενότητας, παρά τις διαφορετικές θεάσεις των ζητημάτων που αναδεικνύονται από την πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατέληξε, στην παρακάτω ομόφωνη απόφαση καταδίκης και έντονης διαμαρτυρίας για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ενσωματώνει δε, για ενημερωτικούς λόγους τα 3 διαφορετικά προτεινόμενα περιεχόμενα ψηφισμάτων των παρατάξεων, «Κορωπί-Νέο Ξεκίνημα» (πλειοψηφίας),«Αλλάζουμε»(μείζων αντιπολίτευση) και «Λαϊκή Συσπείρωση Κορωπίου» (ελάσσων αντιπολίτευση) :

 

«Την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, η πολιτική  ηγεσία της Τουρκίας υλοποίησε την απόφασή της να μετατρέψει τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη από Μουσείο σε τζαμί. Η απόφαση αυτή είναι προσβολή για τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου. Προσβάλλει όχι μόνον τους χριστιανούς, όχι μόνον τους Έλληνες που η Αγία Σοφία αποτελεί μέρος της καρδιάς τους, αλλά κάθε πολιτισμένο άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Η Αγία Σοφία έχει πίσω της Ιστορία 1500 ετών. Γι’  αυτό και αποτελεί ένα πολύτιμο και μοναδικό κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, ένα σύμβολο των πανανθρώπινων αξιών που θα έπρεπε να επικρατούν στο σημερινό ταραχώδη κόσμο μας. Ένα σύμβολο δια-θρησκειακού και διαπολιτισμικού διαλόγου».

 

1ο Δημοτική παράταξη της πλειοψηφίας, «Κορωπί Νέο Ξεκίνημα»

(…)

«Για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο Κρωπίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη αξία ο σεβασμός της θρησκευτικής και πολιτιστικής ταυτότητας κάθε πολίτη, στην Ελλάδα και τον κόσμο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκεύματος ή χρώματος.

Η απόφαση της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει το παγκόσμιο αυτό σύμβολο στον νεο-οθωμανικό επεκτατικό της σχεδιασμό και στην καλλιέργεια θρησκευτικού φανατισμού στο εσωτερικό της- και όχι μόνο- δεν θα βρει πρόσφορο έδαφος. Δεν θα βρει συμμάχους και υποστήριξη. Ο ελληνισμός ενωμένος στην Ελλάδα και τον Κόσμο δεν θα ακολουθήσει στον επικίνδυνο αυτό κατήφορο, την ηγεσία της Τουρκίας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορωπίου συμφωνεί με την ανάληψη δράσης της ελληνικής Κυβέρνησης και τις όποιες ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες κυρώσεων αναπτυχθούν τόσο για την απόφαση της Τουρκικής ηγεσίας για την Αγία Σοφία όσο και για τις συνεχείς παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της επιθετικής-επεκτατικής στρατηγικής εναντίον της χώρας μας, εναντίον κρατών και λαών της περιοχής μας διασαλεύοντας εν γένει την ειρήνη στην Αν.Μεσόγειο.

Οι διαρκείς υπενθυμίσεις σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα των διαχρονικών παραβιάσεων της Τουρκίας, του Διεθνούς Δικαίου, της στάσης που κράτησε κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και των πολιτικών εθνοκάθαρσης και γενοκτονίας που εφάρμοσε συμβάλουν στην διαρκή πίεση προς την ηγεσία της Τουρκίας να αποδεχθεί την ειρηνική συνύπαρξη των λαών της Βαλκανικής και Ανατολικής Μεσογείου.

Τα σύνορα δεν αλλάζουν! Τα δικαιώματα κάθε χώρας που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο να γίνουν σεβαστά! Να σταματήσει η παράνομη Τουρκική κατοχή του 37% των εδαφών της Κύπρου, κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Να αποχωρήσουν τα Τουρκικά στρατεύματα από άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου! Δεν πρέπει η Ευρώπη και η Διεθνής Κοινότητα να αφήσουν την Τουρκία να μεταβληθεί σε ιμπεριαλιστική δύναμη διαρκούς τρομοκράτησης λαών και κρατών της ευρύτερης περιοχής».

 

 

 

2ο Δημοτική παράταξη μείζονος αντιπολίτευσης, «Αλλάζουμε»

(…)

«Η απόφαση αυτή βεβηλώνει την Αγιά Σοφία που είναι κηρυγμένη από την UNESCO ως Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η δεοντολογία της προστασίας της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς επιβάλει το σεβασμό και την ανάδειξη των αξιών όλων των ιστορικών περιόδων του μνημείου. Η θέσπιση της Αγιά Σοφιάς ως Μουσείου, και μάλιστα στο Σύνταγμα της σύγχρονης Τουρκίας το 1934, υπογράμμισε την απόλυτη αυτή επιταγή αναγνώρισης και διατήρησης των αξιών της Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Η ανατροπή του καθεστώτος αυτού από τον Τούρκο Πρόεδρο κο Ερντογάν και η μονομερής λειτουργία της Αγιά Σοφιάς ως Ισλαμικού Τεμένους παραβιάζει όλες τις αξίες του μεγάλου Μνημείου που πρέπει να διατηρηθούν.

Βεβηλώνει τη λειτουργία του ως Μνημείου που ενώνει διαφορετικούς Πολιτισμούς και Θρησκείες, όπως εκφράστηκε στο Σύμφωνο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου του Princeton, του Αντισεισμικού Ινστιτούτου Kandilli του Πανεπιστημίου του Βοσπόρου και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στις 19 Μαρτίου 1994 στην Κωνσταντινούπολη για την αντισεισμική προστασία της Αγιά Σοφιάς, την οποία και υπηρέτησε αποτελεσματικά κατά το μεγάλο σεισμό του Αυγούστου 1999.

Παραβιάζει τη Συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Τουρκίας για την επιστημονική, τεχνολογική και πολιτιστική συνεργασία που κυρώθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και την Τουρκική Εθνοσυνέλευση το 2001, όπου αναφέρεται στην υποδειγματική ανάπτυξή της σε εμβληματικά Μνημεία-Μουσεία, όπως η Αγιά Σοφιά.

Καλούμε το Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο της Κωνσταντινούπολης ακολουθώντας την κοινή λογική να αναλογιστούν το πραγματικό συμφέρον της Πόλης και των πολιτών της και μακριά από φανατισμούς και ακρότητες να πιέσουν τον πρόεδρο της Τουρκίας να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Στηρίζουμε κάθε προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης καθώς και των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας για να ανατραπεί αυτή η απόφαση και να αναδειχθεί ξανά η Αγιά Σοφιά σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Υψώνουμε τη φωνή μας για να υπερασπιστούμε τις αξίες της Αγιά Σοφιάς του Ιουστινιανού, ενός μεγάλου Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που ενώνει την Οικουμένη και καταξιώνει τον άνθρωπο».

 

3ο Δημοτική παράταξη ελάσσονος αντιπολίτευσης «Λαϊκή Συσπείρωση Κορωπίου»

(…)

«Η ενέργεια αυτή όχι μόνο προσβάλει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, αλλά αποτελεί βήμα κλιμάκωσης των προκλήσεων, αναπόσπαστο μέρος  της συνολικής στρατηγικής της άρχουσας τάξης της Τουρκίας. Προκλητικότητα που υποθάλπεται από τη στάση και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε. στη περιοχή, την επιδίωξη τους να «κρατήσουν» τη Τουρκία στην αγκαλιά τους.

Τα υποκριτικά ευχολόγιά τους όχι μόνο δεν έκαμψαν, αλλά τροφοδοτούν αυτή την επιθετικότητα, συμπεριλαμβανομένης της προσβολής της Αγίας Σοφίας. Τροφοδοτούν την αμφισβήτηση της τουρκικής κυβέρνησης προς τη συνθήκη της Λωζάνης, τα σύνορα στον Έβρο και το Αιγαίο.

Παζαρεύουν ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, προωθώντας λύση συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο, προς όφελος επιχειρηματικών μεγαθηρίων και όχι των λαών της περιοχής. Με τις δικές τους πλάτες συνεχίζεται η κατοχή του 40% της Κύπρου, υπογράφηκε η απαράδεκτη συμφωνία για ΑΟΖ με τη λεγόμενη κυβέρνηση της Λιβύης, συνεχίζεται η τουρκική πολεμική επέμβαση σ’ αυτήν, στη Συρία, στο Ιράκ.

Η δήλωση του State Department, που κάνει λόγο για “αμφισβητούμενα ύδατα” στο χώρο της τουρκικής Navtex, όχι μόνο είναι προκλητική, αλλά δείχνει και τις πραγματικές προθέσεις των ΗΠΑ για επιβολή καθεστώτος συνδιαχείρισης.

Οι προσδοκίες που καλλιεργεί η σημερινή, αλλά και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, για το ρόλο αυτών των δήθεν «συμμάχων» και «προστατών», όχι μόνο δεν προστατεύουν, αλλά θέτουν σε τεράστιους κινδύνους την ειρήνη, το λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο απαιτεί την άμεση και χωρίς όρους ανάκληση της απαράδεκτης απόφασης της τουρκικής κυβέρνησης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Καλεί το λαό να επαγρυπνεί και να δυναμώσει το αγώνα για:

*Τη μη αλλαγή συνόρων και την απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε.

*Την αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και Ε.Ε., το κλείσιμο όλων των στρατιωτικών βάσεων.

*Την ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό, τον απεγκλωβισμό των προσφύγων από τα νησιά, τη μετάβασή τους στις χώρες προορισμού τους».

 

 

 

——————————————————