Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019 στο Μνημείο της πλατείας της 9ης Οκτωβρίου 1944 η ετήσια καθιερωμένη εκδήλωση, τιμής και μνήμης για την 75η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος του Κορωπίου. Είχε προηγηθεί Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του  Κυρίου. Κύρια χαρακτηριστικά της φετινής επετείου ήταν:  η συγκίνηση των παρευρισκόμενων από το δρώμενο θρήνου («μοιρολόι») μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου και η ομιλία του Δημάρχου Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση που ουσιαστικά ήταν μια σύντομη ιστορική παράθεση γεγονότων, συμπερασμάτων και νέων αποκαλύψεων για τα ειδεχθή εγκλήματα πολέμου που διέπραξε ισχυρή Γερμανική Ναζιστική Μονάδα, την 9η Οκτωβρίου 1944, με υπαίτιους συγκεκριμένους αξιωματικούς των Ες- Eς και του Γερμανικού Στρατού Κατοχής.

Η νέα τεκμηρίωση που ανέφερε στην ομιλία του, προϊόν της συνέχισης της έρευνας από την εθελοντική ομάδα 5 πολιτών του Κορωπίου, αφορούσε στην οριστική επιβεβαίωση των απωλειών Γερμανών στρατιωτών στο επεισόδιο της 8ης Οκτωβρίου 1944 και των ονομάτων τους που δεν αφήνουν αμφιβολίες για τα κίνητρα των Γερμανών Ναζί να εφαρμόσουν σκληρά αντίποινα με ειδεχθή εγκλήματα πολέμου.

Με αναφορές στην πρώτη Δημοτική Ημερίδα για τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2017 και την έκδοση των πρακτικών το 2018, ο κ. Κιούσης προανήγγειλε τις νέες αποκαλύψεις και τεκμηριώσεις όλων των βασικών γεγονότων που οδήγησαν στην εφαρμογή αντιποίνων και στις Γερμανικές Ναζιστικές θηριωδίες στο Κορωπί από την Ομάδα Ιστορικής Έρευνας, η οποία αποτελείται από τους, Γεώργιο Σπ.Ντούνη, Νικόλαο Χρ. Λάζαρη, Αθανάσιο Γ. Πουλάκη, Τάκη Πρόφη και  Γεώργιο Αθ.Κόλλια.

Εν αναμονή των δημόσιων ανακοινώσεων των νέων αποκαλυπτικών στοιχείων, ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα  για την επίσημη αίτηση προς την Ελληνική Πολιτεία για την αναγνώριση της πόλης μας ως Μαρτυρικής και τη διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων για την καταστροφή του Κορωπίου και της απώλειας 47 αμάχων από 2 ετών έως 80 ετών!

Το Κορωπί ανήκει δικαιωματικά στις Μαρτυρικές Πόλεις και στα Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας. Διεκδικούμε όπως και οι άλλες Μαρτυρικές πόλεις τα δικαιώματά μας στο πλαίσιο της εθνικής διεκδίκησης για τις Γερμανικές αποζημιώσεις-επανορθώσεις. Δεν επιζητούμε εκδίκηση. Δικαιοσύνη και επανόρθωση απαιτούμε. Τα Ναζιστικά εγκλήματα δεν παραγράφονται.

Παρευρέθηκαν,  αντιπροσωπείες μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης συνοδευόμενες από Διευθυντές και εκπαιδευτικούς, οικογένειες τ ων θυμάτων. Το Εθνικό Κοινοβούλιο και την Κυβέρνηση εκπροσώπησε, ο βουλευτής Αττικής, Γεώργιος Βλάχος και την Περιφέρεια Αττικής, ο αντιπεριφερειάρχης Αν.Αττικής, Αθανάσιος Αυγερινός.Το προεδρείο του Δημοτικού  Συμβουλίου Κρωπίας εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του Δ.Σ, Δήμητρα Μιχαιρίνα και τον γραμματέα του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάκη Κιούση ενώ συμμετείχαν οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Νικόλαος Γιαννάκος, Ελένη Αδάμ, ο Αντώνης Κορωνιάς, πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός,ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Διονύσης Κερασιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας, Θεοφάνης Μιχαιρίνας, Κώστας Κιούσης, Σταμάτης Ντούνης, Νεφέλη Λουκά, Αθηνά Κιούση, Ισίδωρος Γκίκας, Αφροδίτη Κουντούρη, Ιωάννης Παπαευθυμίου. Συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι, της Αστυνομίας, της Π.Υ Κρωπίας, της μονάδας ΚΕΦΣΚΥ, της Σχολής Ευελπίδων, του συλλόγου, Επαγγελματιών, Εμπόρων και Βιοτεχνών (ΕΕΒΕΚ κα Καλομοίρα Πρόφη ), του Λυκείου Ελληνίδων(καΙωακειμίδου) του Διαλεκτικού Συλλόγου, του εξ. Συλλόγου Καρελλά και μέλη της εθελοντικής Ομάδας Ιστορικής Έρευνας, κκ. Γ. Ντούνης, Ν. Λάζαρης, Αθ. Πουλάκης και Γ. Κόλλιας, πρώην μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.Την εκδήλωση υποστήριξε, η ομάδα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας, η Δημοτική Φιλαρμονική, υπάλληλοι και στελέχη του τομέα Καθαριότητας.

Βασικά Σημεία Ομιλίας Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση στο Μνημείο της Πλατείας 9ης Οκτωβρίου 1944

“Αγαπητοί μας μαθητές, Αγαπητά μέλη των οικογενειών των θυμάτων, απόγονοι και συγγενείς των αθώων συμπολιτών μας που βρήκαν τραγικό θάνατο στο κέντρο του Κορωπίου, Δημότες και δημότισσες, αντί για μια καθιερωμένη ομιλία θα αναφερθώ σε βασικά γεγονότα της θλιβερής επετείου υπό το φως των νέων αποκαλύψεων- τεκμηριώσεων από το 2017 έως σήμερα.

O Δήμος Κρωπίας, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, από το 2011 προσπαθεί να αναδείξει τα δραματικά γεγονότα της 8ης και 9ης Οκτωβρίου 1944 που οδήγησαν στην ολική σχεδόν καταστροφή του Κορωπίου  και στην εκτέλεση 47 αμάχων από τους Γερμανούς Ναζί σε εφαρμογή αντιποίνων με σκοπό,  την οργανωμένη και πλήρως τεκμηριωμένη αίτηση επίσημης αναγνώρισης της πόλης μας από την Ελληνική Πολιτεία ως Μαρτυρικής. Η αναγνώριση αυτή συμβάλλει στον εθνικό αγώνα για την Επανόρθωση και τα Κατοχικά δάνεια και οδηγεί σε αναζήτηση των νόμιμων δικαιωμάτων επανόρθωσης των ζημιών και των δικαιωμάτων των απογόνων των θυμάτων.

Στο πλαίσιο αυτό καταθέτουμε μια πρωτόλεια προσπάθεια σύντομης ιστορικής καταγραφής γεγονότων και συμπερασμάτων της θλιβερής επετείου. Η προσπάθεια αυτή στηρίζεται σε πηγές, γραπτές και προφορικές, που συλλέγει ο Δήμος Κρωπίας, στις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στη Δημοτική ημερίδα που διοργανώσαμε την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017 με επαγγελματίες ιστορικούς και τοπικούς ερευνητές ενώ ενσωματώνει νέες πηγές και συμπεράσματα από τη συνέχιση των αποκαλυπτικών ερευνών κυρίως από την 5μελή  Ομάδα Ιστορικής Έρευνας συμπολιτών μας.

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1944: Απόφαση πραγματοποίησης παρέλασης εφεδρικού τμήματος Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Κορωπίου -Γλυφάδας-Βούλας στην πόλη του Κορωπίου και κάλεσμα  από την Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ) για συγκέντρωση στη βόρεια είσοδο της πόλης στην κεντρική Λεωφόρο Β.Κωνσταντίνου με σκοπό να εορτάσει το Κορωπί την απελευθέρωσή του από τους Γερμανούς Ναζί. Κοντά στο σημείο της συγκέντρωσης(στο σημερινό κέντρο Υγείας) και από το ύψος του λόφου Κοντράτσι (Φούσα) έγινε επεισόδιο μαχητών του εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ, με Γερμανούς στρατιώτες που επέβαιναν σε στρατιωτικά οχήματα μεταφοράς προσωπικού, μάρκας Opel Blitz (ή ενός στρατιωτικού όχημα με μυδράλιο και σκέπαστρο-κουκούλα). Τα οχήματα μετέφεραν στρατιωτικό- τεχνικό προσωπικό με μηχανήματα ασύρματης επικοινωνίας από την περιοχή «Τσαμάλι-Παράγκα»-Γερμανικό Παρατηρητήριο του Υμηττού με πορεία από δυτικά της σημερινής πλ.Αγάλματος προς την κεντρική λεωφόρο Κορωπίου και κατεύθυνση προς Παιανία –Λεκανοπέδιο Αθηνών. Ακολουθούσαν–προφανώς-διαταγή αποχώρησης από το Κορωπί.

Αποτέλεσμα ήταν, η ματαίωση της παρέλασης του Ε.Λ.Α.Σ, η άμεση διάλυση της συγκέντρωσηςη ανταλλαγή πυρών με θύματα από την πλευρά των Γερμανών η οποία και συνεχίστηκε έως τις πρώτες βραδινές ώρες.Οι Γερμανοί σύμφωνα με νέα διασταυρωμένα στοιχεία της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας Κορωπίου,  από πηγές επίσημων Γερμανικών Αρχείων,  είχαν απώλειες 5 στρατιωτικών, ανάμεσά τους συγκεκριμένο τεχνικό επιλοχία που ήταν επικεφαλής. Οι νεκροί Γερμανοί ενταφιάστηκαν στο γνωστό γερμανικό νεκροταφείο στον Διόνυσο στο όρος Πεντελικό. Οι απώλειες των Γερμανών στην μάχη της 8ης Οκτωβρίου 1944 στο Κορωπί είναι πλέον αδιαμφισβήτητες και έρχονται στο φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά!

Ως προς τα κίνητρα της ενέδρας-αιματηρού επεισοδίου Ε.Λ.Α.Σ-Γερμανών Ναζί, είναι ισχυρή η εκδοχή της  προαποφασισμένης  κίνησης του Ε.Λ.Α.Σ καθότι εκτιμήθηκε ότι θα ήταν εύκολη η αιχμαλωσία της μικρής γερμανικής δύναμης που αποχωρούσε  μέσω της κεντρικής λεωφόρου στην περιοχή του Λόφου Κοντράτσι και η πραγματοποίηση της «απελευθερωτικής» παρέλασης με Γερμανούς αιχμαλώτους από τον Συνεταιρισμό-Κέντρο Υγείας προς την κεντρική πλατεία Κορωπίου.

Οι ήχοι της ανταλλαγής των πυρών που συνεχίζονται έστω και αραιά, η διασπορά της είδησης ότι υπάρχουν νεκροί Γερμανοί τροφοδότησε πραγματικό φόβο  εφαρμογής αντιποίνων   που οδήγησε σε μαζική έξοδο κατοίκων από την πόλη προς ορεινά σημεία που υπήρχαν εξωκλήσια (Στρογγύλι, Αγ. Νικόλαος κ.α) και χώροι ασφαλούς διανυκτέρευσης με κατεύθυνση  Νότια και Ανατολικά (Σούριζα-Βάρη, Καλύβια, Κουβαράς). Να σημειωθεί ότι η δύναμη του εφεδρικού Ε.Λ.Α.Σ (Κορωπίου & Γλυφάδας-Βούλας) ήταν μικρή, 40-50 άτομα, χωρίς βαρύ οπλισμό ενώ δεν ενισχύθηκαν οι δυνάμεις τους τις επόμενες ώρες

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 1944:  Τα ξημερώματα, Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 1944, τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, περίπου στις 05:00, ισχυρή γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός, με αποδείξεις πλέον, εφαρμόζει αντίποινα, για την απώλεια 5 στρατιωτών της στο απογευματινό αιματηρό επεισόδιο της 8ης Οκτωβρίου 1944 και σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της.

Η ισχυρή Ναζιστική Γερμανική δύναμη πυρός αναπτύσσεται πρώτα με τοποθέτηση ελεύθερων σκοπευτών  και στοιχεία πολυβόλων  στην πλ. Δεξαμενής, στα καμπαναριά των Ιερών Ναών, Αναλήψεως του Κυρίου και Κοιμήσεως Θεοτόκου (Παναγία Κουρσαλά) καθώς και σε ταράτσα οικίας στην οδό Αν.Ντούνη. Στη συνέχεια εξελίσσεται, επιχείρηση εκκαθάρισης -εφαρμογής αντιποίνων από τη βόρεια είσοδο του Κορωπίου σε σχήμα «τρίαινας» προς το κέντρο της πόλης(ανατολικά, κέντρο, δυτικά). Η βασική όμως εκκαθαριστική κίνηση των Ναζί καταστροφής του Κορωπίου –σύμφωνα με τον πολεοδομικό χάρτη των καταστροφών-  φανερώνει πιθανή μεθοδευμένη ψευδή πληροφόρηση για κατάληψη της πόλης από ικανή ομάδα ανταρτών και υποστηρικτών της.

Οι Γερμανικές Ναζιστικές δυνάμεις  πυροβολούν και εκτελούν ανθρώπινους στόχους από τα σημεία των πολυβολείων σε όλα τα σημεία θέασης, εκτελούν εντός-εκτός οικιών με πολλούς φρικτούς τρόπους,  47 αμάχους, ηλικίας από 2(βρέφος!) έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη και πυρπολούν,  οικίες,  εμπορικά καταστήματαδημοτικά – δημόσια κτίρια.Τρεις είναι οι τραυματίες σύμφωνα με αρχεία του Δήμου και δεκάδες άλλοι ανεπίσημα, ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης.

Πυρπολήθηκαν, συνολικά 401 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα(ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία.

Δεν προκύπτει αντίσταση των μικρών Ελασίτικων δυνάμεων που προτίμησαν να κρατούν θέσεις αντίστασης-οχύρωσης προς την ορεινή πλευρά  του Υμηττού προς περιοχή Ραψανά. Ουσιαστικά η πόλη δεν είχε Ελασίτικες δυνάμεις, ούτε είχαμε σημεία κατάληψης γειτονιών της πόλης. Οι Γερμανοί εισήλθαν σε μια ημι-έρημη πόλη θεωρώντας ότι θα βρουν ελασίτικες δυνάμεις και υποστηρικτές τους σε οικίες και γειτονιές. Κάθε ανθρώπινος στόχος που βρέθηκε μπροστά τους ήταν εν δυνάμει εχθρός στο πλαίσιο των αντιποίνων. Πολλές οικίες και καταστήματα καταστρέφονται με φωτιά ως επιπλέον μέτρο αντιποίνων συνθέτοντας σκηνικό ολικής οικονομικής καταστροφής και κοινωνικής αναστάτωσης. Όσοι γλύτωσαν μιλούν για τύχη και θαύμα το πως επέζησαν ενώ διαπιστώνεται από μαρτυρίες, μια τάση μείωσης της έντασης της επιχείρησης στις 11 το πρωί και αποχώρηση με τη μεσολάβηση ορισμένων κατοίκων που γνωρίζουν την Γερμανική γλώσσα και διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις ανταρτών στην πόλη.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ:

Από στοιχεία της αποκαλυπτικής έρευνας που παρουσιάστηκε για πρώτη  φορά στην 73η θλιβερή επέτειο, στην ημερίδα του Δήμου Κρωπίας στις 8.10.2017,  βάση της ελληνικής και γερμανικής δικογραφίας, και από τη συνέχιση της έρευνας το 2018 και 2019 καταδεικνύεται, το γεγονός της απώλειας 5 Γερμανών στρατιωτών στο επεισόδιο της 8ης Οκτωβρίου 1944,  το όνομα της μονάδας τουςτα ονόματά τους, η πλήρης σύνθεση της Γερμανικής Ναζιστικής Δύναμης Πυρός  που έδρασε στις 9 Οκτωβρίου 1944 και  συγκεκριμένοι 5 Γερμανοί αξιωματικοί ως υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου στο Κορωπί με πιθανή συμμετοχή σε άλλες δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μαζικών ναζιστικών εγκληματικών ενεργειών στο Αιγάλεω (Συνοικία Αγίου Γεωργίου, 29 Σεπτεμβρίου 1944) & το Πικέρμι (21 Ιουλίου 1944).

Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι «η τέλεση του εγκλήματος στο Κορωπί έγινε από τον γερμανικό ναζιστικό στρατό και οι εγκληματίες πολέμου προσπάθησαν με κάθε τρόπο να αποφύγουν τη Δικαιοσύνη εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια των κατηγόρων τους όπως αναφέρει,  ο Ναύαρχος ε.α Γεώργιος Ντούνης, μέλος της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ.