Δήμος Κρωπίας : Έκκληση για τήρηση των συμφωνιών και αποκατάσταση κλίματος ενότητας και κοινής δράσης στο σωματειακό ποδοσφαιρικό χώρο

O Δήμος με την παρούσα Δημοτική Αρχή διατηρεί μια συνεπή πολιτική, μη παρέμβασης στα εσωτερικά θέματα και διεργασίες των πολιτιστικών ή αθλητικών συλλόγων. Ουδέποτε εφάρμοσε πολιτικές ποδηγέτησης των σωματείων της πόλης, κάτι το οποίο συνέβαινε κατά κόρον πριν την ανάληψη των καθηκόντων μας.

Στηρίξαμε όμως εμπράκτως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία των ετήσιων επιχορηγήσεων, τον σωματειακό αθλητισμό, στη βάση αντικειμενικών κριτηρίων χρηματοδότησης.

Κάποιοι τότε είχαν αντίθετη άποψη, ενώ τώρα που βρίσκονται στη διοίκηση σωματείων επικροτούν.

Η διοίκησή μας, ανέκαθεν υποστηρίζει τη θέση, ότι τα αθλητικά σωματεία συμβάλλουν στην ανάπτυξη του υγιούς μαζικού αθλητισμού και της αθλητικής παιδείας της νεολαίας μας. Γι’ αυτό ο Δήμος οφείλει να τα στηρίζει οικονομικά.

Στη διάρκεια των προηγούμενων ετών υπήρχαν χρηματοδοτήσεις, σύμφωνα με τους περιορισμούς των μνημονίων και τους εφαρμοστικούς νόμους, σε συνεχή βάση, εν μέσω οικονομικής κρίσης. Τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας covid-19 δεν είχαμε χρηματοδοτήσεις  εξαιτίας των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αφορούσαν και τον αθλητισμό.Τη φετινή χρονιά θα γίνει χρηματοδότηση των σωματείων εφόσον διαθέτουν ουσιαστικά τις τυπικές προϋποθέσεις σύμφωνα με τις επιλέξιμες δαπάνες που θα υλοποιήσουν.

Στην πόλη μας, τη δεκαετία που πέρασε υπήρξε έντονος προβληματισμός για την ύπαρξη δύο ποδοσφαιρικών σωματείων λόγω της οικονομικής κρίσης.Η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτών ασχολούμενων με το συγκεκριμένο άθλημα απαιτούσε την συνένωση των δύο αυτών ποδοσφαιρικών σωματείων, ΑΟΚ και Δόξα Κορωπίου. Αυτό όμως δεν συνέβη λόγω διαφορετικών απόψεων των διοικήσεων παρελθόντων ετών των δύο σωματείων, χωρίς καμία εμπλοκή του Δήμου, αν και είχαν κατατεθεί προτάσεις από αυτόν.

Το 2017, 2018 και 2019 το ποδοσφαιρικό σωματείο Α.Ο.Κ. δεν έλαβε άμεσες χρηματοδοτήσεις από το Δήμο διότι οι δαπάνες που καταχωρήθηκαν στο σύστημα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, ως χρηματοδοτούμενο σωματείο, δεν ήταν επιλέξιμες παρά τις παρεμβάσεις-συστάσεις προς επιλεξιμότητα που υποδείκνυε ο Δήμος.

Η λύση του προβλήματος αυτού, που απασχολούσε από το 2017 και τα μετέπειτα χρόνια, ήταν η πρόταση αξιόπιστων αθλητικών παραγόντων όπως, του κ.Στράτου Λεβαντέζου και του κ.Ιωάννη Κόλλια περί ίδρυσης νέου σωματείου ( Π.Α.Ο.Κ) με νέο ΑΦΜ, και κατόπιν συγχώνευσής του με το παλαιό σωματείο του Α.Ο.Κ, να βρεθεί λύση για την επαναχρηματοδότηση του ΑΟΚ, κάτι το οποίο υποδείχθηκε σθεναρά και από το Δήμο.

Το νέο σωματείο, ο Π.Α.Ο.Κ ιδρύθηκε για συγκεκριμένο αποκλειστικό σκοπό και σε καμμιά περίπτωση ανταγωνιστικά προς το παλαιό σωματείο Α.Ο.Κ και τη Δόξα Κορωπίου. Για την επισφράγιση αυτών των εξελίξεων και κοινών αποφάσεων προσκλήθηκαν από τον Δήμαρχο Κρωπίας σε γεύμα εργασίας, το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου 2021, οι πρόεδροι των δύο σωματείων ΑΟΚ και ΠΑΟΚ και από ένα μέλος του Δ.Σ εκάστου ήτοι : Από τον Α.Ο.Κ οι, κ.Παναγιώτης Λιακούτσης και κ.Ευάγγελος Καρατζάς και από τον ΠΑΟΚ, οι, κ.Σωτήριος Λέκκας και κ.Βασίλειος Μιχάλης. Αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής ήταν η επιβεβαίωση του συγκεκριμένου σκοπού του νεοσύστατου σωματείου ΠΑΟΚ.

Συμφωνήθηκε αμοιβαία,  η παραχώρηση όλων των αθλητικών δελτίων ακαδημιών και των νέων ποδοσφαιριστών από τον ΑΟΚ προς τον ΠΑΟΚ ώστε το νέο σωματείο να έχει έσοδα για τη συντήρησή του και τη λειτουργία του απευθυνόμενο μόνο σε χορηγούς-γονείς και όχι σε χορηγούς τους οποίους θα αναζητούσε το παλαιό σωματείο Α.Ο.Κ. (αυτό όμως καταστρατηγήθηκε)

O δε ΑΟΚ θα κάλυπτε τα   πρόστιμα της μη ύπαρξης ακαδημιών από τα χρήματα χορηγών, όπως αντίστοιχα και τη λειτουργία του, με την απόκτηση νέων παικτών, προπονητή κ.λ.π.

Στόχος είναι,  η προσωρινή διοίκηση του Α.Ο.Κ και η νέα διοίκηση του Π.Α.Ο.Κ μετά από απόφαση των Γ.Σ των δύο σωματείων και μετά τη λήξη του πρωταθλήματος να προχωρήσουν σε διεργασίες για την επανένωσή τους στον έναν και μοναδικό ιστορικό Α.Ο.Κ με τη διενέργεια εκλογών.

Το τελευταίο διάστημα με λύπη και προβληματισμό πληροφορηθήκαμε την γνωστή δημόσια επιστολή –καταγγελία των δύο ποδοσφαιρικών σωματείων, Α.Ο.Κ και Δόξας Κορωπίου για ενέργειες κάποιων μελών-συνεργατών του νέου σωματείου Π.Α.Ο.Κ με συμπεριφορές και πρακτικές απαράδεκτες προς τα παραπάνω σωματεία που αποκαλύπτουν και αθέτηση συμφωνηθέντων για το σκοπό και την, χρονικά περιορισμένης διάρκειας, λειτουργίας του νέου σωματείου.

Απευθύνουμε έκκληση σε όλους, για παύση ανταγωνισμών και διενέξεων, και με καλή πίστη να ενώσουμε δυνάμεις, πρόσωπα και πολιτικές για το καλό του αθλητισμού και των παιδιών μας. Το ίδιο απευθύνουμε σε όλα τα σωματεία και άλλων αθλημάτων που έχουν  διαχωρίσει τμήματά τους, ανταγωνίζονται μεταξύ τους και έχουν ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους. Οι παράγοντες όλων των αθλημάτων ας κατανοήσουν τη σύγχρονη δεινή πραγματικότητα, την ανάγκη για μια νέα ενότητα της τοπικής μας κοινωνίας  και να ενώσουν υγιείς δυνάμεις. Ο Δήμος μας είναι εγγυητής της νέας ενωτικής πορείας και του κλίματος συναδέλφωσης και ομόνοιας.

 

——————————–