Η 2η  συμμετοχή του Δήμου Κρωπίας στη διεθνή έκθεση Food Expo, στο Μetropolitan Expo στο Διεθνές Αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος»  και η δυναμική της Μεσογείτικης παραγωγής αγροτικών προϊόντων και ποτών

Η  5η Διεθνής Έκθεση Food Expo 2018, η μεγαλύτερη του είδους της στην Νοτιοανατολική Ευρώπη,  συνδυάστηκε με τη δεύτερη συμμετοχή του Δήμου Κρωπίας και την κοινή κάθοδο των 6 Μεσογείτικων Δήμων Παιανίας, Κρωπίας, Σπάτων-Αρτέμιδας, Mαρκοπούλου, Σαρωνικού και Λαυρεωτικής υπό ενιαίο γεωγραφικό- παραγωγικό σήμα  αναφοράς και σε κεντρική διάταξη τα εκθετικά τους περίπτερα. Η 5η FOOD EXPO, φιλοξένησε πάνω από 1275 εκθέτες, υποδέχθηκε 70.000 έλληνες εμπορικούς επισκέπτες και 3.500 ξένους αγοραστές!

Οι 11 Κορωπιώτικες επιχειρήσεις παρουσίασαν εκλεκτά προϊόντα της Μεσογείτικης γης: ποικιλίες οίνου, ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, ποικιλίες μελιού και απέσπασαν εξαιρετικά σχόλια  από επισκέπτες και ξένους αγοραστές. Η ίδια εικόνα επικράτησε για όλες τις Μεσογείτικες επιχειρήσεις σε όλα τα Δημοτικά Περίπτερα των Μεσογείων. Όλοι οι Μεσογείτες παραγωγοί παρουσίασαν τα δυνατά  πλεονεκτήματα των προϊόντων τους σε δημόσια θέα, έδειξαν ότι έχουν στα «χέρια» τους μια εξαιρετική πρώτη ύλη και μπορούν να είναι πρωταγωνιστές της επανεκκίνησης της τοπικής-περιφερειακής  οικονομίας.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης σε δηλώσεις του σχετικά με αυτή εικόνα που παρουσίασαν οι Μεσογείτες παραγωγοί είπε: «Πολλοί θεσμικοί παράγοντες της αγοράς και της ελληνικής κεντρικής διοίκησης νομίζω ότι κατέγραψαν τη δυναμική αυτή και ελπίζουμε να  αφουγκράστηκαν τις αγωνίες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η ελληνική παραγωγή από τις αντιαναπτυξιακές ρυθμίσεις και τα μέτρα των Μνημονίων που εφαρμόζονται. Δεν βοηθούν στην ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, αποθαρρύνουν τους νέους μας να ασχοληθούν σοβαρά με τον πρωτογενή τομέα και την μεταποίηση και πολλοί νέοι μας εγκαταλείπουν την χώρα μας. Ο Δήμος μας και όλοι οι άλλοι συνάδελφοι Δήμαρχοι των Μεσογείων κατανοώντας αυτές τις δυσκολίες έχουμε συντονιστεί και προσπαθούμε να δώσουμε χώρο και στήριξη σε αυτές τις προσπάθειες των παραγωγών  μας. Η εξωστρέφεια των Μεσογειτών παραγωγών και γενικά των ελλήνων παραγωγών είναι το κλειδί για να γίνει η επανεκκίνηση της τοπικής και ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά. Πιστεύω ότι θα τα «κεφαλαιοποιήσουμε» για το καλό των Μεσογείτικων προϊόντων, του τοπικού παραδοσιακού κλάδου τροφίμων και οίνων και όπως είναι αυτονόητο  να τα αξιοποιήσουμε στο πλαίσιο της τουριστικής πολιτικής κάθε Δήμου».

Ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης παρευρέθηκε το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στα εγκαίνια της Έκθεσης και είχε την ευκαιρία να  συνομιλήσει με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Νίκο Μαυραγάνη, να τον ξεναγήσει στο Δημοτικό Εκθετήριο και να τον ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες του Δήμου και τις αναπτυξιακές δυνατότητες του Κορωπίου  στον αγροτικό τομέα. Όλες τις ημέρες ήταν σε συνεχή επαφή με τους υπευθύνους της διοργάνωσης και των επιχειρήσεων του Κορωπίου για την ομαλή λειτουργία του Δημοτικού Εκθετηρίου ενώ αρκετά αιρετά μέλη του Δ.Σ Κρωπίας και του προεδρείου του επισκέφτηκαν την Έκθεση.

Στο Δημοτικό εκθετήριο έλαβαν μέρος 11 επιχειρήσεις του Κορωπίου :

Αγροτικός Oινοποιητικός Συνεταιρισμός Κορωπίου Α.Σ.Κ (οίνοι), Κτήμα Αναγνώστου (οίνοι), Κτήμα Βασιλείου(οίνοι), Κτήμα Δάβαρη (οίνοι), Νικολού Οινοποιήσεις (οίνοι), Σταματίου (οίνοι), Μαρία Χελιώτη «Πέλκιζα» (οίνοι), Δήμας –Μαράκης & ΣΙΑ ΕΕ «ΕΝΕΡΓΑΙΑ»,(Ελαιόλαδο), IDEAL Οlives (βρώσιμες ελιές) ,Mανώλης Κωστάκης & ΣΙΑ «Χρυσή Μέλισσα»(Μέλι), «Μelicci», A. Αυγερινός (Μέλι).

*Διάκριση: Η Εnergaea συμμετείχε σε διαγωνισμό ποιότητας εξαιρετικών παρθένων ελαιόλαδων με την επωνυμία «ΚOTINOS» και η βράβευση έγινε –στο πλαίσιο της FOOD EXPO 2018– από τον Φίλαιο-Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου, την Κυριακή 11 Μαρτίου στις 1 το μεσημέρι στη συνεδριακή αίθουσα C2. Η Κορωπιώτικη επιχείρηση κέρδισε τo ασημένιο βραβείο στnν κατηγορία προϊόντος Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).