Ενημέρωση για την περιοχή «Κριεζή» Αγ. Μαρίνας Κορωπίου,  την εγκατάσταση παιδικής χαράς και αθλητικού γηπέδου καλαθοσφαίρισης

Ο Δήμος Κρωπίας, προ πολλών ετών επενέβη σε δημόσια δασική έκταση για τη δημιουργία χώρου παιδικής χαράς και αναψυχής. Το Δασαρχείο τότε, έπραξε τυπικά το αναμενόμενο. Εξέδωσε προς το Δήμο επίσημο πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής. Από τότε δεν μπορεί  ο Δήμος να πιστοποιήσει την εγκατάσταση της παιδικής χαράς. Τις δύο τελευταίες δεκαετίες,  επί  όλων των δημοτικών διοικήσεων , προ και μετά τη δημοσίευση του νόμου του 4280/2014, έγιναν συνεχείς ενέργειες για την άρση της απόφασης, την παραχώρηση της έκτασης και τη δυνατότητα αξιοποίησης του χώρου. Η απάντηση του Δασαρχείου ήταν ξεκάθαρη: δεν παραχωρείται!

Η Δημοτική Αρχή αναζητούσε λύσεις και τις βρήκε. Ειδικότερα:

  • Για την παιδική χαρά αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί το ακίνητο του αείμνηστου Δημάρχου Κρωπίας, Ιωσήφ Πρόφη που δώρισε στους πολίτες του Δήμου μας στην ίδια περιοχή, στο «Μικρό Κριεζή». Με δεδομένο επίσης,  ότι  η  κύρωση της πράξης εφαρμογής της  Αγίας Μαρίνας για την παραχώρηση άλλων κοινοχρήστων χώρων για αθλοπαιδιές καθυστερεί  λόγω και πολλών εντάσεων κατοίκων της Αγ.Μαρίνας. Η δε υπάρχουσα παιδική χαρά  δεν νομιμοποιείται βάσει του νόμου διότι είναι δημόσια δασική έκταση.
  • Για την αθλητική εγκατάσταση : Με τη σύμφωνη γνώμη του Δασονομείου Κορωπίου-Δασαρχείου Πεντέλης αξιοποιήσαμε διάταξη κείμενης νομοθεσίας (αρ.52 παρ. 9 του Ν.4280/2014 όπως περιέχεται στον Ν.4796/17.04.2021) για την νομιμοποίηση της λειτουργίας της υπάρχουσας αθλητικής εγκατάστασης στην περιοχή Κριεζή. Είναι η μοναδική δυνατότητα που δίνει ο νόμος και αφορά μόνο αθλητικούς χώρους.

Η θετική αυτή εξέλιξη μας έδωσε τη δυνατότητα εκκίνησης εργασιών ανακατασκευής με  επανατοποθέτηση  νέων μπασκετών, σε αντικατάσταση παλαιών, επικίνδυνων και λεηλατημένων- και εν αναμονή της οριστικής παραχώρησης- ακολούθως τη δημιουργία τάπητα και την τοποθέτηση περίφραξης.

Και ενώ οι εργασίες ήταν και είναι σε εξέλιξη στην αθλητική εγκατάσταση Κριεζή, είχαμε περιστατικό βανδαλισμού στις νέες μπασκέτες. Είναι προφανές ότι αυτές οι θετικές εξελίξεις δεν άρεσαν σε ορισμένους αγνώστους που τις βραδινές και μεταμεσονύχτιες ώρες  παραμένουν προσωρινά στην περιοχή και την χρησιμοποιούν ως ορμητήριο και άλλων πιθανών  παραβατικών συμπεριφορών.

Η  λειτουργία  των νέων χώρων άθλησης και παιδικής χαράς στου «Κριεζή» επιβάλλει κατάλληλα μέτρα πρόληψης, περιφρούρησης και πάταξης αυτών των ομάδων, με συνεργασίες της ΕΛ.ΑΣ, των συλλόγων,  κατοίκων της περιοχής και δημοτικών υπηρεσιών. Ενεργούμε ήδη προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο, καλούμε από τώρα τους κατοίκους της Αγίας Μαρίνας να περιφρουρήσουν το χώρο και να καταγγέλλουν στην Άμεση Δράση κάθε περιστατικό παράνομης παραμονής περιφερόμενων ομάδων και νέων βανδαλισμών. Η δράση τους είναι στο «χέρι μας» να σταματήσει εδώ !  Είναι ιδιοκτησία όλων μας και πρέπει να τον περιφρουρούμε.

 

 

———————————