Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) : Σε ειδική συνεδρίαση της Δευτέρας 4 Απριλίου 2022 με την συμμετοχή των υπουργών, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη, του αν. Υπουργού Εσωτερικών κ. Στέλιου Πέτσα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Αμυρά και των Δημάρχων –μελών του Συνδέσμου, παρουσιάστηκε όλος ο προγραμματισμός των έργων προστασίας του εμβληματικού όρους των Αθηνών και των Μεσογείων. Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά αναγνωρίζεται η γεωγραφική κρισιμότητα του  Δήμου Κρωπίας για την προστασία του Όρους και αυτό πρακτικά σημαίνει ότι κατατάσσεται στην πρώτη θέση χρηματοδότησης του Σ.Π.Α.Υ. με 1.726.000 εκ. ευρώ.

Στη δεύτερη ειδική συνεδρίαση που ακολούθησε είχαμε την ομόφωνη υποστήριξη των μελών του Συνδέσμου για το Μουσείο Υμηττού «Σπύρος Λέκκας». Μια σημαντική πρωτοβουλία του σωματείου «Φίλοι του Μουσείου Υμηττού Σπ.Λέκκας» στη μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Γεωπεριβάλλοντος, Σπυρίδωνος Λέκκα, ενός σπουδαίου ερευνητή-μελετητή του Υμηττού και προσωπικότητας του επιστημονικού δυναμικού της Ελλάδος και της Ευρώπης που έφυγε ξαφνικά το 2019. Η πρόεδρος του σωματείου καΑλεξάνδρα Ζαμπετάκη, ομ.καθηγ.ΕΚΠΑ, μαζί με διακεκριμένα μέλη του και τον Δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση από τον Σεπτέμβριο του 2021 έχουν παρουσιάσει σχέδιο ανάπτυξης υπαίθριας και ψηφιακής μουσειακής ανάδειξης του Υμηττού. Παραχωρήθηκε ήδη από το Δήμο Κρωπίας, νέος δημοτικός χώρος για την ψηφιακή ανάδειξη.  Παράλληλα είχε εκφραστεί θετική πολιτική βούληση του προέδρου του ΣΠΑΥ και Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου και η οποία πλέον με την ομόφωνη συμφωνία των  μελών-Δήμων του Υμηττού θα υποστηριχθεί και πρακτικά και δημόσια στο επόμενο διάστημα.

Πως κατανέμεται η χρηματοδότηση του Δήμου Κρωπίας στο πλαίσιο του ΣΠΑΥ

Στο Δήμο  Κρωπίας,  που περιλαμβάνει στη διοικητική του επικράτεια το πιο σημαντικό ποσοστό του δασικού οικοσυστήματος του Υμηττού, κατανέμει ο Σ.Π.Α.Υ. το μεγαλύτερο ποσό χρηματοδότησης μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του προγράμματος  ενίσχυσης Δήμων «Αντώνης Τρίτσης». Χρηματοδοτείται συνολικά με το ποσό του 1.726.0000 εκ. ευρώ. Ειδικότερα, σχεδόν 500.000χιλ. ευρώ κατευθύνονται σε πυροσβεστικό εξοπλισμό (όχημα, παρατηρητήρια, δεξαμενές, είδη ατομικής προστασίας εθελοντών κ.α) και το υπόλοιπο 1,230.000,00 εκ.ευρώ σε πολύ κρίσιμα δασοτεχνικά έργα και καθαρισμούς (συντηρήσεις δασικών οδών, κλαδέματα, απομάκρυνση ξερής εύφλεκτης ύλης κ.α.) Τα εμβληματικά έργα και δράσεις του Συνδέσμου αρχίζουν να υλοποιούνται μέσα στον Απρίλιο του 2022.

Οι δηλώσεις των εκπροσώπων του Δήμου Κρωπίας, Δημάρχου και αρμόδιου Αντιδημάρχου μέλους της Ε.Ε του ΣΠΑΥ

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Ν. Κιούσης, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η χρηματοδότηση είναι ενδεικτική της αντικειμενικής,  δίκαιης και επιστημονικά ορθής  πολιτικής του Συνδέσμου, των μελών του και προσωπικά του προέδρου και Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης κ.Κωνσταντάτου. Τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά! Εξελίσσει τον Σύνδεσμο σε πρότυπο για την ιστορία της Αυτοδιοίκησης ενώ κινητοποιεί ένα πλήθος νέων ανθρώπων, επιστημόνων και εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας και της αυτοδιοίκησης σε ένα ενιαίο σχεδιασμό που μέχρι σήμερα ήταν κάτι ανέφικτο και μη ρεαλιστικό.  Στη συνεδρίαση θέσαμε στους υπουργούς τα εκκρεμή ζητήματα για μια ολοκληρωμένη, ολιστική προσέγγιση της δασοπυροπροστασίας στη χώρα, για τις δομές πολιτικής προστασίας των Δήμων, την ανάγκη αύξησης των ΚΑΠ με άλλα κριτήρια,  την ανυπαρξία μόνιμου προσωπικού πολιτικής προστασίας και τα προβλήματα με το εποχικό προσωπικό που πρέπει να λυθούν οριστικά.

Ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και μέλος της Ε.Ε του ΣΠΑΥ κ. Θεόδωρος Γ. Γρίβας δήλωσε, επίσης,  ότι αποτελεί μια ιστορική δικαίωση για την πολυετή πολιτική ανάδειξης και προστασίας της ανατολικής πλευράς του Υμηττού, που τη φυλάμε με αυτοθυσία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως δημοτική αρχή σεβαστήκαμε το αρχέγονο βουνό μας και δεν φτιάξαμε καμία δημοτική εγκατάσταση ή κοιμητήριο στο ορεινό δασικό οικοσύστημα που φυλάμε. Αντιθέτως αποκαταστήσαμε περιβαλλοντικά την πρώην χωματερή από το 2014, διεξαγάγαμε πολλαπλές δράσεις απομάκρυνσης μπαζών, απορριμμάτων στους πρόποδες, διοργανώσαμε φιλοπεριβαλλοντικές εκδηλώσεις ανάδειξης του Υμηττού και δράσεις καθαρισμού -συντήρησης μονοπατιών, δημιουργήσαμε δασικά παρατηρητήρια, τα στελεχώσαμε, δημιουργήσαμε μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο ως πρόπλασμα το 2011 μια γερή εθελοντική ομάδα πιστοποιημένη από την Πολιτεία, με εκπαίδευση, με επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού- επικοινωνίας και πυροσβεστικό σταθμό 6 οχημάτων και τόσα άλλα. Είναι χαρά μου που συμμετέχω μαζί του, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, σε ένα μεγάλο σχέδιο για την αναγέννηση του Υμηττού.

Ο πρόεδρος του Σ.Π.Α.Υ. και τα βασικά σημεία της παρουσίασης

Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχει συντάξει ο Σύνδεσμος και το οποίο περιλαμβάνει ένα σύνολο σπουδαίων παρεμβάσεων που στοχεύουν αφενός στην αντιπυρική θωράκιση του Υμηττού, αφετέρου στην ανάπτυξη της φιλοδασικής συνείδησης, την ανάδειξη του βουνού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς. Στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε πως «οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί και είναι σε εξέλιξη θα δώσουν στον ΣΠΑΥ τη δυνατότητα να είναι αυτάρκης και αυτόνομος στην προστασία του Υμηττού σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης και να λειτουργεί άμεσα και επικουρικά συνδράμοντας το έργο της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας. Ο κ. Κωνσταντάτος απέδωσε τα καρποφόρα αποτελέσματα που θα απολαμβάνει το σύνολο των πολιτών του λεκανοπέδιου Αθηνών και πεδιάδας Μεσογείων στο τρίπτυχο της επιτυχίας που έγκειται στα εξής σημεία: Στον ΣΠΑΥ, στους Δημάρχους, στο Διοικητικό Συμβούλιο και στην επιστημονική ομάδα του Συνδέσμου, στον Πρωθυπουργό και στους Υπουργούς που ξεπέρασαν γραφειοκρατικές αγκυλώσεις καθώς επίσης και στους συνεργαζόμενους φορείς, στο Δασάρχη και στους Εθελοντές αποδεικνύοντας ότι όλοι μαζί είμαστε μια οικογένεια που δρα για τον ίδιο σκοπό.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, ορατά από το φετινό καλοκαίρι θα είναι τα αποτελέσματα των πρώτων χρηματοδοτήσεων που ήδη έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα «Εργασίες ειδικών δασοτεχνικών έργων για τον καθαρισμό των δασών και δασικών εκτάσεων καθώς και για τη συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου, περιοχής όρους Υμηττού» με ποσό χρηματοδότησης 5.977.699,54€, και αυτές περιλαμβάνουν 90 km συντήρηση δασικών δρόμων σε όλη την έκταση του Υμηττού και 2.220 στρέμματα κλαδεύσεων και απομάκρυνσης εύφλεκτης βιομάζας. Ταυτόχρονα, από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχει ξεκινήσει από τον ΣΠΑΥ η υλοποίηση ενός πρότυπου σχεδίου αναβάθμισης όλων των υποδομών αντιπυρικής προστασίας του Υμηττού συνολικού ποσού 5.744.107,10€ που περιλαμβάνει:

  • 9 νέα σύγχρονα παρατηρητήρια πυροφύλαξης
  • 13 αναβαθμίσεις παρατηρητηρίων
  • 42 νέες δεξαμενές πυρόσβεσης
  • 25 αναβαθμίσεις δεξαμενών
  • 15 νέα πυροσβεστικά οχήματα
  • 2 υδροφόρες
  • Πυροσβεστικό Εξοπλισμό και Μέσα Ατομικής Προστασίας για όλες τις εθελοντικές ομάδες γύρω από τον Υμηττό
  • 19 Ηλεκτρονικές Πινακίδες Ενημέρωσης των Πολιτών
  • 8 Υπαίθρια Περιβαλλοντικά Πάρκα εντός του Αστικού Ιστού
  • Καμπάνια Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Πολιτών

Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα, μέσω της πρόσκλησης «Ψηφιακή Σύγκλιση» Smart Υμηττός (ΑΤ08) με ποσό χρηματοδότησης 4.834.105,58€, δρομολογείται η δημιουργία ενός Πρότυπου Ολοκληρωμένου Συστήματος Προστασίας και Ανάδειξης Υμηττού για τον Συντονισμό και τη Διαχείριση Κρίσεων καθώς και την Ανάπτυξη Φιλοδασικής Συνείδησης μέσω σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων.

————————————-