Ίδρυση  ΚΕΠ Υγείας (Κέντρο Πρόληψης για την Υγεία) στο Δήμο Κρωπίας με την υποστήριξη του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών  Πόλεων

Σπύρος Κόλλιας, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής: Μια ιστορική απόφαση του Δ.Σ Κρωπίας  στο πλαίσιο της συνέχισης στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής για δημόσιες-δημοτικές δομές πρόληψης της υγείας

 

Ο Δήμος Κρωπίας εντάσσεται στη νέα Δημοτική Δομή των ΚΕΠ Υγείας με σκοπό την  παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας προς τους δημότες με απόφαση του Δ.Σ Κρωπίας (2η Συνεδρίαση, 26.01.2021).Στρατηγικός στόχος  του ΚΕΠ Υγείας είναι να γίνει ο Κεντρικός Θεσμός Συντονισμού για τον Δημότη που αφορά την  Προληπτική Ιατρική και την Προαγωγή της Υγείας. Ουσιαστικά πρόκειται για Υπηρεσία Μιας Στάσης : α)σε όλα τα θέματα που αφορούν  αναγκαίες εξετάσεις, αναλόγως της ομάδας κινδύνου που ανήκει κάθε δημότης και προβλεπόμενες επαναλήψεις τους καθώς και παραπομπή του για περαιτέρω έλεγχο όταν χρειάζεται β) ενημέρωση για γενικότερα και σοβαρά προβλήματα δημόσιας υγείας ώστε να πετύχουμε πρακτικά θετικά αποτελέσματα στην τοπική μας κοινωνία.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το ΚΕΠ Υγείας Κορωπίου ενσωματώνεται ως δομή στην Κοινωνική Υπηρεσία και συλλειτουργεί με το διευρυμένο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Η έναρξη λειτουργίας του θα ανακοινωθεί από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κρωπίας και εντάσσεται και αυτή η δομή στην εθνική προσπάθεια ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τα 7 πρώτα νοσήματα που προκρίνονται στο ΚΕΠ Υγείας Δήμου Κρωπίας ως προς τον συντονισμό των αναγκαίων κατά τα Διεθνή Πρωτόκολλα, προληπτικών εξετάσεων είναι: Καρκίνος του παχέος εντέρου, Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, Καρκίνος του μαστού, Καρδιαγγειακός κίνδυνος, Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, Καρκίνος του προστάτη και Μελάνωμα.

Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Υγείας, ιατρός, Σπυρίδωνας Κόλλιας σε δήλωσή του χαρακτηρίζει ως, «ιστορική την απόφαση  στο πλαίσιο της συνέχισης στρατηγικής της Δημοτικής Αρχής για δημόσιες-δημοτικές δομές πρόληψης της υγείας με επίσπευση των διαδικασιών λόγω της πανδημίας. Και συμπληρώνει:  Όσοι έχουμε αγωνιστεί για την αναγκαιότητα και τη συνέχιση της κατάρτισης υγειονομικού χάρτη, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο γνωρίζουμε πόσο χρήσιμοι θα ήταν στην έναρξη της πανδημίας. Το ΚΕΠ υγείας μπορεί να συμβάλει σε αυτό τον στόχο. Έχουμε άλλωστε αγωνιστεί για διαδημοτικές δομές πρόληψης της υγείας, για οργανωμένα προγράμματα πρόληψης. Έχουμε δοκιμάσει τα δύσκολα χρόνια της μνημονιακής κρίσης πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Τώρα όμως έχουμε μια υποδομή υποστήριξης μέσα από την Αυτοδιοίκηση που λειτουργεί. Θα την χρησιμοποιήσουμε και θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος μας θα την αγκαλιάσει. Χρειαζόμαστε αυτή τη στιγμή καλές ειδήσεις και οργανωμένες δομές, Αυτοδιοίκησης και Κράτους, όπως επίσης και πρόσωπα που θα εμπνεύσουν τους πολίτες. Η πανδημία είναι φονική… αλλά και τα χρόνια θανατηφόρα  νοσήματα ήταν και είναι εδώ. Ο αγώνας της Ιατρικής είναι  αγώνας  Θεού και  Ανθρώπου για την επικράτηση της αγάπης και του καλού. Ευγενικός αγώνας! Υπενθυμίζει, τέλος ότι :  «Ο μεγάλος μας στόχος παραμένει η δημιουργία Γενικού Νοσοκομείο Αν.Αττικής- για το οποίο εργαζόμαστε εντατικά εδώ και χρόνια…για να έχουμε επίσημες ανακοινώσεις- με ενίσχυση των Κέντρων Υγείας της περιοχής μας.

 

Ποια είναι τα γενικά οφέλη για τον δημότη :

  • Ενημερώνεται, μέσα από τα διεθνή διαγνωστικά πρωτόκολλα για τις προληπτικές εξετάσεις που οφείλει να κάνει,  για τις λίστες των παροχών ιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων που συνεργάζονται με τα ΚΕΠ Υγείας και μπορούν να τον διευκολύνουν στις προληπτικές του εξετάσεις
  • Ευπαθείς ανασφάλιστες ομάδες μπορούν να ωφεληθούν των υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής της υγείας που συντονίζονται από τα ΚΕΠ Υγείας χωρίς οικονομική επιβάρυνση.
  • Δυνατότητα, μέσα από σύγχρονο ιατρικό λογισμικό, να αποκτήσει τον δικό του φάκελο υγείας, που (αν το επιθυμεί-με διασφαλισμένη τήρηση των προσωπικών δεδομένων) θα τον συμπληρώνει ο θεράποντας ιατρός ή ο πιστοποιημένος υπάλληλος των ΚΕΠ Υγείας.
  • Μπορεί να λάβει προσωποποιημένες υπηρεσίες προσανατολισμού για τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς σε περίπτωση που νοσήσει.
  • Ενημερώνεται για τα προγράμματα προαγωγής της υγείας που διοργανώνονται από τα ΚΕΠ Υγείας και του δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στη σύγχρονη γνώση και υιοθέτησης υγιεινών συμπεριφορών.