Η δήλωση του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση για την Γενοκτονία :

«Τιμούμε σήμερα την Ημέρα Μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Η εφαρμογή του σχεδίου της Γενοκτονίας, στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, άρχισε από το 1914, κορυφώθηκε με την απόβαση του Μουσταφά Κεμάλ στην Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919 και συνεχίστηκε μετά. Τα θύματα προσεγγίζουν ή και ξεπερνούν τον αριθμό των 350.000 συμπατριωτών μας.

 Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας  και η αναγνώριση του εγκλήματος από την Τουρκία όχι μόνο για τους Έλληνες του Πόντου αλλά συνολικά του ελληνισμού της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών (Αρμενίων, Ασσυρίων κα.) από το 1914 έως το 1923 οφείλει να αποτελεί εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές καθήκον.

Η υπέρβαση των προβλημάτων του παρελθόντος με τις γενοκτονικές πολιτικές που εφάρμοσαν Τουρκικές Ηγεσίες και κρατικές τους διοικήσεις είναι το απαραίτητο βήμα για την Ειρήνη και την πραγματική συναδέλφωση λαών και εθνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εξάλειψη του παρελθόντος ή η υποβάθμιση των ανοιχτών αυτών ζητημάτων στις διεθνείς σχέσεις δεν συμβάλει στον παραπάνω στόχο. Τώρα, που  Μεγάλες Δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ προχωρούν σε αποφάσεις αναγνώρισης γενοκτονιών όπως των Αρμενίων στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι η ώρα για άμεση διεθνή δράση.

 Ο Δήμος μας είναι στη διάθεση της Ελληνικής Δημοκρατίας, των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο οργανωμένης εκστρατείας για το ζήτημα της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού και Ποντιακού Ελληνισμού».

——————————————–