• Post category:Νέα

«ΚΟΡΩΠΙ-ΜΑΡΤΥΡΙΚΗ ΠΟΛΗ»

74η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΚΟΡΩΠΙΟΥ

 ΤΡΙΤΗ 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018

 

O Δήμος Κρωπίας διοργανώνει, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, την ετήσια  εκδήλωση  Τιμής και Μνήμης για την 74η θλιβερή επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης του Κορωπίου την περίοδο της Γερμανικής Ναζιστικής Κατοχής. Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 στις 7 το πρωί θα τελεστεί, ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία και στις 10 το πρωί, η Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου. Αμέσως μετά θα γίνει μετάβαση στην Πλατεία της 9ης Οκτωβρίου 1944- κοντά στο Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο- όπου το πρόγραμμα προβλέπει την τέλεση της Επιμνημόσυνης Δέησης. Θα ακολουθήσει,  το  προσκλητήριο των νεκρών, η κατάθεση στεφάνου, ο «Όρκος Μνήμης του Δ.Σ. Κρωπίας» και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή. Η εκδήλωση θα τελειώσει με την  Ανάκρουση του  Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική του ΝΠΔΔ Σφηττός, στο μνημείο των πεσόντων της ημέρας εκείνης.

Το σύντομο ιστορικό:

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 1944: απόφαση πραγματοποίησης παρέλασης εφεδρικού τμήματος Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, Κορωπίου και Γλυφάδας-Βούλας (σ.σ πραγματοποιήθηκαν την ίδια μέρα και τις επόμενες ημέρες τέτοιες πρώιμες αντιστασιακές απελευθερωτικού χαρακτήρα παρελάσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στην Αθήνα ύστερα και από μάχες –επεισόδια με ναζιστικές δυνάμεις κατοχής, γερμανικές και δοσιλογικές) στην πόλη του Κορωπίου και κάλεσμα για συγκέντρωση στην βόρεια είσοδο της πόλης. Στο σημείο συγκέντρωσης έγινε επεισόδιο μαχητών του εφεδρικού ΕΛΑΣ, με επιβαίνοντες στα οχήματα (σ.σ ή όχημα με μυδράλιο και σκέπαστρο-κουκούλα) γερμανικής δύναμης που βρέθηκαν να διασχίζουν την κεντρική λεωφόρο και ματαίωση της παρέλασης(σ.σ ελέγχεται η εκδοχή να ήταν προαποφασισμένη η κίνηση του τοπικού ΕΛΑΣ και να εκτιμήθηκε ότι θα ήταν εύκολη η αιχμαλωσία της μικρής γερμανικής δύναμης που διέσχιζε με όχημα ή οχήματα την κεντρική λεωφόρο από το σημείο δυτικά της σημερινής πλ. Αγάλματος που έστριψε με κατεύθυνση προς το σημείο συγκέντρωσης. Η πορεία του γερμανικού οχήματος-ων μάρκας Opel Blitz δεν προξένησε εντύπωση- σύμφωνα με μαρτυρίε-ς από  πολίτες που όδευαν στο σημείο της συγκέντρωσης). Ακολούθησαν ανταλλαγές πυρών οι οποίες συνεχίστηκαν τις πρώτες βραδινές ώρες. Αυτό οδήγησε σε μαζική έξοδο κατοίκων από την πόλη. Την επόμενη ημέρα, ξημερώματα, Δευτέρας 9 Οκτωβρίου 1944, τρεις ημέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας, περίπου στις 05:00, ισχυρή γερμανική ναζιστική δύναμη πυρός (σ.σ πιθανόν με εντολές εκκαθάρισης και αντιποίνων λόγω πληροφοριών-ίσως και μεθοδευμένων- ότι η πόλη κατέχεται από τον ΕΛΑΣ και ύστερα από το απογευματινό επεισόδιο της 8ης Οκτωβρίου 1944) σπέρνει τον όλεθρο στο διάβα της : Οι Ναζιστικές δυνάμεις της Γερμανικής Κατοχής δολοφονούν με πολλούς φρικτούς τρόπους,  47 αμάχους, ηλικίας από 2 έως 80 ετών που είχαν παραμείνει στην πόλη(πολλοί οι τραυματίες ενώ στους νεκρούς συμπεριλαμβάνονται και δύο κάτοικοι της Παιανίας που εκτελέστηκαν στην λεωφ. Αθηνών –Λαυρίου στην πορεία της γερμανικής ναζιστικής δύναμης). Πυρπολήθηκαν, 401 οικίες, 60 ιδιωτικές επιχειρήσεις-καταστήματα(ιατρεία, φαρμακεία, κουρεία, ξυλουργεία, κρεοπωλεία, αρτοποιεία, παντοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, βαρελοποιεία, μηχανουργεία, χημεία, καφενεία, αποθήκες οίνου, υποδηματοποιεία, χρυσοχοείο, επισκευές ποδηλάτου, ραφείο, οινομαγειρείο κ.α), το Κοινοτικό κατάστημα, το Υποθηκοφυλακείο, το Τηλεγραφείο-ταχυδρομείο και τέσσερα συμβολαιογραφεία. Με την υπ’ αριθμόν 275/2011 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος Κρωπίας ανακηρύχθηκε σε Μαρτυρική Πόλη.

 

Η ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ 8ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 :Την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, ο Δήμος Κρωπίας ανέδειξε για πρώτη φορά από πλευράς Δήμου, τα γεγονότα εκείνων των ημερών, με παρουσίαση όλων των εκδοχών με τη βοήθεια Πανεπιστημιακών και τοπικών ιστορικών ερευνητών στην επιστημονική ημερίδα με τίτλο : «9 Οκτωβρίου 1944. Κορωπί, μια Μαρτυρική Πόλη».Η ημερίδα είχε ως σκοπό την οργανωμένη και μεθοδική προετοιμασία του Φακέλου τεκμηρίωσης των γεγονότων του Ολοκαυτώματος του Κορωπίου για την επίσημη αναγνώρισή του από την Ελληνική Πολιτεία. Στα αξιοσημείωτα της περσινής ημερίδας επισημαίνουμε, την παρουσίαση νέων στοιχείων της κυρίαρχης εκδοχής των γεγονότων από την πενταμελή εθελοντική ομάδα ιστορικής έρευνας (Γεώργιος Αθ.Κόλλιας, Γεώργιος Ντούνης, Νικόλαος Λάζαρης, Τάκης Πρόφης και Αθανάσιος Πουλάκης)που έφερε στο φως της δημοσιότητας, για πρώτη φορά μετά από 73 χρόνια, έγγραφα ελληνικής και γερμανικής δικογραφίας με τα ονόματα των Γερμανών αξιωματικών που ηγούνταν της ναζιστικής δύναμης πυρός και που κατονομάζονται ως εγκληματίες πολέμου με πιθανή συμμετοχή σε άλλες δύο τουλάχιστον περιπτώσεις μαζικών ναζιστικών εγκληματικών ενεργειών στο Αιγάλεω (Συνοικία Αγίου Γεωργίου, 29 Σεπτεμβρίου 1944) & το Πικέρμι (21 Ιουλίου 1944).

 

ΝΕΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ -ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ : Η ομάδα ιστορικής έρευνας του Κορωπίου θα παρουσιάσει  εισήγηση με θέμα, «Η Ελληνική και η Γερμανική Δικογραφία για τα Εγκλήματα των Γερμανικών Στρατευμάτων στο Κορωπί, στις 9 Οκτωβρίου 1944» με ομιλητή τον  Γεώργιο Ντούνη, Αντιναύαρχο ε.α, στο πλαίσιο της ΙΖ΄ (17ης) Επιστημονικής Συνάντησης Νοτιοανατολικής Αττικής, το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018, στις 13:00 στο Μαρκόπουλο στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο «Άρτεμις». Τέλος, ενημερώνουμε ότι τα πρακτικά της ημερίδας της 8ης Οκτωβρίου 2017 εκδόθηκαν σε βιβλίο από το Δήμο Κρωπίας, σε επιμέλεια του ερευνητή της Ακαδημίας Αθηνών, Δημήτριου Κ. Αποστολόπουλου και θα διανεμηθούν.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Τρίτη  9 Οκτωβρίου 2017

-Ιερός Ναός Αναλήψεως του Κυρίου (Λεωφ. Βασιλέως Κωνσταντίνου 220)

   07.00 π.μ.-09.30π.μ.: Όρθρος & Θεία Λειτουργία,  10.00 π.μ.: Τέλεση Δοξολογίας

  -11:00 Πλατεία 9ης Οκτωβρίου 1944 (Α΄ Δημοτικό Κοιμητήριο Κορωπίου-συμβολή Λεωφ. Βασιλ.Κωνσταντίνου ,Οδών Κύπρου & Αναπαύσεως) : Επιμνημόσυνη Δέηση σε μνήμη νεκρών, Προσκλητήριο νεκρών, Κατάθεση Στεφάνου, Όρκος Μνήμης Δ.Σ. Κρωπίας, Τήρηση ενός λεπτού σιγή, Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου. Συμμετέχει η Δημοτική Φιλαρμονική-ΝΠΔΔ Σφηττός.

* Μετά το τέλος της εκδήλωσης θα διανεμηθεί το βιβλίο του Δήμου Κρωπίας με τα πρακτικά της ημερίδας της 8ης Οκτωβρίου 2017 στα μέλη των οικογενειών των θυμάτων και στους συμμετέχοντες.

Η Διακήρυξη του Δ.Σ. Κρωπίας όπως αυτή ψηφίστηκε στην 26η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 9.10.2011

Σήμερα, 9 Οκτωβρίου 2011, στην 67η επέτειο του ολοκαυτώματος της πόλης μας, το Δημοτικό Συμβούλιο : Διακηρύσσει μπροστά στους απογόνους των θυμάτων της 9ης Οκτωβρίου 1944 και το λαό του Κορωπίου, την απόφασή του να θυμάται πάντα και να τιμά τη θυσία τους. Διακηρύσσει πως εκπροσωπεί όχι μόνον τους Κορωπιώτες στο σήμερα και στην προοπτική του αύριο, αλλά και τους Κορωπιώτες που έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες της πατρίδας μας για εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Διακηρύσσει τη δέσμευσή του, μπροστά στη δυστυχία που βίωσε η πόλη μας, κατά τη γερμανική κατοχή, από τις αποτρόπαιες πράξεις των ναζιστικών μηχανισμών, να δώσει τη σύγχρονη μάχη για τη διεκδίκηση των ανεκπλήρωτων και απαράγραπτων δικαίων των πολιτών μας. Δεσμεύεται, να μην αφήσει την τραγωδία της 9ης Οκτωβρίου 1944 να «στοιχειώνει» τον τόπο μας. Διακηρύσσει την απόφασή του να περιφρουρήσει την ιερότητα της θυσίας και να προασπιστεί με θάρρος την ιστορική μνήμη για τις επόμενες γενιές.

Μπροστά στο «Δημόσιο Σήμα» των 47 εκτελεσμένων,

Διακηρύσσει την προσήλωσή του στον αγώνα για να δικαιωθεί το Κορωπί που θυσιάστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1944 στο βωμό της εθνικής απελευθέρωσης.