Πολιτικές προστασίας και φροντίδας για τα αδέσποτα ζώα στο Δήμο Κρωπίας

Από το 2012, εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία με πολιτικές προστασίας και φροντίδας από το Δήμο Κρωπίας στο πλαίσιο του εφικτού και της κατανόησης του σύνθετου προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα κυρίως στις  πόλεις και στις περιφερειακές περιοχές τους από τον υπερβολικό αριθμό νέων αδέσποτων και το φαινόμενο εγκατάλειψης ζώων. Από το 2020, ο Δήμος διπλασίασε το ποσό της χρηματοδότησης από ιδίους πόρους για την πληρέστερη εφαρμογή του προγράμματος (σε 48.689.40 χιλ. ευρώ).

Τα αιρετά πρόσωπα που έχουν έως σήμερα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση του ζητήματος «Αδέσποτα Ζώα», κατά σειρά, ήταν οι, κ.Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας (2014-2019) πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κρωπίας, ιστορικός επιστήμων-συγγραφέας, η αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής, εκπαιδευτικός καΕλένη Αδάμ (2019-2020),  ο κ.Κώστας Κιούσης, αντιδήμαρχος  νοτίου τομέα ύδρευσης-ηλεκτροφωτισμός, ελεύθερος επαγγελματίας (2021) και προσφάτως τον Νοέμβριο του 2021, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας, ιατρός κ.Σπυρίδων Κόλλιας με τον ορισμό καθηκόντων  από το Δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτριο Κιούση.

Έγινε προσπάθεια ίδρυσης Εθελοντικής Φιλοζωικής Ομάδας που λειτούργησε άτυπα για δύο τουλάχιστον χρόνια (2016-2018). Δεν μπόρεσε να «ριζώσει» και να έχει μια συνεκτικότητα  άφησε όμως μια καλή παρακαταθήκη κατανόησης και ορθής συμπεριφοράς σε όσους και όσες φροντίζουν εθελοντικά αδέσποτα ζώα κυρίως σκύλους και γάτες και μεταξύ των υπαλλήλων του Δήμου Κρωπίας που κατά καιρούς στελέχωναν το πόστο αυτό. Σημαντικοί συμβοηθοί μας είναι φυσικά, η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης του Δήμου Κρωπίας (ΕΟΔΚ), η Πολιτική Προστασία, ο τομέας Καθαριότητας με τον υπάλληλο που τροφοδοτεί με φαγητό και νερό αδέσποτα ζώα και κάθε πολίτης ή σύλλογος, αιρετός ή στέλεχος του Δήμου που εθελοντικά ενημερώνει για εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα ζώα, φιλοξενεί και περιποιείται προσωρινά, υιοθετεί ή συμβάλλει στην υιοθεσία αδεσπότων ζώων. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι αξίζουν το σεβασμό μας. Είναι η μικρή, η αθέατη,  εικόνα μιας  κοινωνίας και ενός Δήμου που προσπαθεί όταν  αρκετοί  αδιαφορούν ή επιλέγουν την αποφυγή κάθε ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες τους και στα ζώα που υποφέρουν από το τρόπο ζωής που, ως Ανθρώπινες Πολιτικές Κοινωνίες, έχουμε επιβάλλει.

Οι στόχοι κάθε προγράμματος για τα αδέσποτα ζώα

  • Η μείωση των περιστατικών εγκατάλειψης ζώων ή και συγκεκαλυμμένης εγκατάλειψης ως απόρροια μιας λανθασμένης αντίληψης για τη μείωση του κόστους συντήρησης ζώων
  • Ο μηδενισμός και η καταπολέμηση περιστατικών κακοποίησης
  •  Η φροντίδα τραυματισμένων ή άρρωστων ζώων/κτηνιατρικός έλεγχος, εξετάσεις, παραμονή για θεραπεία, εμβολιασμό και  αποπαρασίτωση,
  • Η ηλεκτρονική αξιόπιστη καταγραφή των αδεσπότων –ηλεκτρονική σήμανση/ τοποθέτηση περιλαίμιου
  • Η στείρωση των αδέσποτων ζώων με προβολή πολιτικών αλλαγής της συμπεριφοράς   ανθρώπων που δεν λαμβάνουν μέτρα στα ιδιόκτητα ζώα τους,
  • Η βελτίωση της διαδικασίας υιοθεσιών αδεσπότων,
  • Η παροχή νερού-φαγητού σε καθορισμένα σημεία,
  • Η φιλοζωική επικοινωνιακή εκστρατεία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποτελούν κύριους στόχους κάθε προγράμματος ορθής αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η χειροτέρευση των όρων διαβίωσης και συνύπαρξης ζώων και ανθρώπων στις πόλεις υπό την επίδραση πανδημιών, ιογενών μολύνσεων ή άλλων νόσων σε ανθρώπους και ζώα, η αδυναμία κρατικής μέριμνας με συνέπεια, για την εξασφάλιση αναγκαίων πόρων και κατάλληλου προσωπικού προς τους Ο.Τ.Α, κάτω από ένα  ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο λογικής και ευαισθησίας για την αντιμετώπιση όλου του ζητήματος ( άνθρωπος- φυσικό και δομημένο περιβάλλον –άγρια, δεσποζόμενα, αδέσποτα ζώα) δεν βοηθάει την μεγάλη προσπάθεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αγνών φιλόζωων και φιλάνθρωπων να περιορίσουν το πρόβλημα.

Η υπεράσπιση των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων,  των Δικαιωμάτων των Ζώων ακόμα και της ίδιας της Φύσης, επιβάλλουν μια νέα ολιστική προσέγγιση από όλους μας (αιρετούς φορείς πολιτικής και κοινωνικής εκπροσώπησης και πολίτες) σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η υπονόμευση των φυσικών θεμελίων της ζωής από το Άνθρωπο οδηγεί σε συγκρουσιακές καταστάσεις, «όλων εναντίον όλων».

Η Δημοτική Αρχή Κρωπίας στέκεται κριτικά απέναντι σε φαινόμενα υστερικών και ακραίων προσεγγίσεων στο ζήτημα «Αδέσποτα ζώα», από όπου και να προέρχονται, και αγωνίζεται για τα αυτονόητα : πόρους, κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό στους Ο.Τ.Α, προγράμματα πρόληψης εφικτά και κοινωνικά αποδεκτά, έλεγχος όλου του συστήματος της  αγοράς και ιδιοκτησίας  ζώων συντροφιάς/ δεσποζόμενων, των χώρων φιλοξενίας ή καταφυγίων αδεσπότων, χώρων, νοσοκομειακής περίθαλψης, υγειονομικής ταφής –αποτέφρωσης ζώων κ.ο.κ.

Γραμμή του Δημότη για τα αδέσποτα ζώα : Tηλ.: 800 11 34 600 & 213 2000 766 (Ώρες λειτουργίας εργάσιμες ημέρες Δευτέρα έως και Παρασκευή 08:00-15:00) Ε-mail : grafiodimoti@gmail.com

Φορέας συνεργασίας του προγράμματος με τον Δήμο Κρωπίας :

Ελληνική Φιλοζωική Εταιρία:

ΤΗΛ.: 210 6020202 , FAX: 210 6021353,

URL: www. http://www.filozoiki.gr/arxikh , E-mailinfo@filozoiki.gr

Για υιοθεσία αδεσπότων, φωτογραφική παρουσίαση ζώων στο : https://www.facebook.com/filozoiki

 

Απολογιστικά στοιχεία 2019 – 2020