1η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020 & 1Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2020

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΣΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΜΑΓΝΗΤΙΚΑ ΠΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΗΣ ΤΗΛΕΦΩΝΙΑΣ

Το ζήτημα των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στο Δήμο Κρωπίας απασχόλησε –εκτός ημερήσιας διάταξης – την 1η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορωπίου που πραγματοποιήθηκε Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020. Αφορμή ήταν το σύστημα κεραίας κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκε –εκ νέου- κοντά στο Δημαρχείο Κρωπίας. Το σώμα ενημερώθηκε από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου Κρωπίας, δικηγόρο, Κωνσταντίνο Φανό για την νομοθεσία και τη νομολογία που ισχύει για το ζήτημα καθώς και για τις ενέργειες που προτείνονται για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Η είδηση της επαναλειτουργίας της κεραίας έχει  ήδη προκαλέσει κοινωνική ανησυχία καθότι βρίσκεται πολύ κοντά, σε χώρους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης(Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία 3ο και 5ο, ιδιωτικό παιδικό σταθμό καθώς και Κατηχητικό σχολείο), συνάθροισης κοινού(Δημαρχείο, Ιερός Ναός, πλατεία, παιδική χαρά, καταστήματα εστίασης και πώλησης-υπηρεσιών) καθώς και στο οικιστικό-αστικό ιστό της πόλης. Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης πληροφόρησε για το ιστορικό της κεραίας, τις μετρήσεις που έκανε η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, τις  ενέργειες που πρέπει να γίνουν  αλλά και ποια είναι τα μέσα νομικά και τεχνολογικάπου θα χρησιμοποιήσει ο Δήμος για να υπερασπιστεί τη δημόσια υγεία και την νομιμότητα. Η πρόεδρος του Δ.Σ, Δήμητρα Μιχαιρίνα  προώθησε το ομόφωνο αίτημα του σώματος  να συνεδριάσει η Δημοτική Επιτροπή Υγείας υπό τον ιατρό δημοτικό σύμβουλο και πρόεδρό της Σπυρίδων Κόλλια και να γνωμοδοτήσει για τις πιθανές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία  από την λειτουργία  συστημάτων κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό συνεδρίασε, την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020,  το μεσημέρι,  η Δημοτική Επιτροπή Υγείας, υπό την προεδρία του Σπύρου Κόλλια, ιατρού και δημοτικού συμβούλου Κορωπίου. Την Επιτροπή απασχόλησαν δύο  θέματα. Το πρώτο ήταν, οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από την λεγόμενη μη ιοντίζουσα ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία (μικροκύματα και πεδία ραδιοσυχνοτήτων–κινητής τηλεφωνίας) και το δεύτερο θέμα, οι ιατρικές ημερίδες και τα προγράμματα πρόληψης της υγείας που θα υλοποιηθούν στο Δήμο Κρωπίας τους επόμενους μήνες του 2020. Την βασική εισήγηση του πρώτου θέματος επιμελήθηκε ο κ. Βασίλειος Κωνσταντάρας, πνευμονολόγος. Ο κ.Κωνσταντάρας αναφέρθηκε,  στη διεθνή και ευρωπαϊκή εμπειρία του ιατρικού κόσμου από την έκθεση του ανθρώπου σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία κεραιών, κινητής τηλεφωνίας και όχι μόνο, στα όρια που θέτει η ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία με παραπομπή σε επιστημονικές βιβλιογραφικές και άλλες πηγές δεδομένων. Ο ιατρός έκλεισε την εισήγησή του με προτάσεις, για περαιτέρω μείωση των ορίων έκθεσης ειδικά των παιδιών στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, για την ανάγκη ανεξάρτητης μέτρησης των ορίων εκπομπής ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας  καθώς και σε ανεξάρτητη έρευνα με συνεργασία επιστημόνων από διαφορετικά πεδία ειδικά με συμμετοχή ιατρών στατιστικολόγων. Ο κ. Κωνσταντάρας  είπε ότι η Δ.Ε Υγείας είναι ο ανιδιοτελής θεματοφύλακας της κοινής λογικής και της δημόσιας υγείας.

Μετά από διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή επιχειρημάτων η επιτροπή κατέληξε να εισηγηθεί γνωμοδοτικά -ως προς το πεδίο του σκοπού της- στο Δημοτικό Συμβούλιο να αποφασίσει για τα ακόλουθα :

 

  1. Καθιέρωση μετρήσεων εκπομπών ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με τεχνολογικά μέσα του Δήμου Κρωπίας προς άρση κάθε διχογνωμίας και σε σύγκριση με αυτά της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας ή άλλων σταθμών σταθερής μέτρησης στα όρια του Δήμου Κρωπίας
  2. Διασφάλιση της διαδικασίας και της αξιοπιστίας των  μετρήσεων εκπομπών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας με την ίδρυση ανεξάρτητης επιστημονικής επιτροπής με σύνθεση που θα αποφασιστεί από το Δ. Σ Κρωπίας σύμφωνα με όλες τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  3. Διοργάνωση Επιστημονικής Ημερίδας Ενημέρωσης του κοινού.
  4. Μέτρα περιορισμού της έκθεσης σε  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, της χρήσης  της κινητής έξυπνης τηλεφωνίας απο παιδιά και της κατάχρησης από γονείς και νέους, με ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία και δημόσιους χώρους.

 

Ως προς το δεύτερο θέμα : Αποφασίστηκε η διοργάνωση  προγραμμάτων πρόληψης της υγείας τόσο για ενήλικες όσο και για παιδιά και με συμμετοχή συλλογικών  φορέων για τα βασικά νοσήματα που πλήττουν την τοπική και ευρύτερα ελληνική-ευρωπαϊκή κοινωνία και για τους παράγοντες (περιβαλλοντικά αίτια, τρόποι ζωής-συνήθειες –συμπεριφορές) που επιδρούν αρνητικά για τη δημόσια υγεία. Το ακριβές πρόγραμμα θα συζητηθεί με συνεννοήσεις των εθελοντών ιατρών μελών της Δ.Ε.Υγείας και των προσκεκλημένων και θα δημοσιοποιηθεί. Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Κρωπίας θα εισηγηθεί και άλλες δράσεις πρόληψης σε συνεργασία με διαδημοτικούς –αυτοδιοικητικούς και κρατικούς φορείς.

——————————-

Συνεδριάσεις της Δ.Ε Υγείας :

Η Δ.Ε Υγείας  με την νέα σύνθεσή της συνεδρίασε για πρώτη φορά εκτάκτως στις 19 Νοεμβρίου 2019 που εστιάστηκε στον απολογισμό της Δ.Ε Υγείας τον οποίο εισηγήθηκε ο  εθελοντής ιατρός και επιστημονικός υπεύθυνος των Δημοτικών Ιατρείων κ.Αντώνης Γεωργάκης. Η 1η τακτική συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020.

 

Η σύνθεσή της Δ.Ε Υγείας

Πρόεδρος της Δ.Ε Υγείας : Σπυρίδων Κόλλιας, δημοτικός σύμβουλος, εθελοντής ιατρός, Τακτικά μέλη: Ευάγγελος Αναγνώστου, εθελοντής ιατρός, Αντώνιος Γεωργάκης, εθελοντής ιατρός, Βασίλειος Κωνσταντάρας, εθελοντής ιατρός,  Ελένη Αδάμ, Αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών, Μάκης Κιούσης, γραμματέας Δ.Σ Κρωπίας δημοτικός σύμβουλος, Καλλιόπη Κοτζιά, Προϊσταμένη του  Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής,  Αθηνά Κιούση, δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Ασημίνα Ντούνη-Ελευθερίου, εθελόντρια- ιατρός.

 

 

 

 

Κλεισιμο