Σ.Π.Α.Υ, 11 ΔΗΜΟΙ, ΜΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ : Η ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Ο ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΟΥΣΙΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΠΑΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΩΝ & ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΕΝΕΡΓΑ

Με μια υποδειγματική παρουσίαση  της πρότασής της για την Αναγέννηση του Υμηττού η νέα διοίκηση του Διαδημοτικού Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης του Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ) -με τον νέο πρόεδρό της και Δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Ιωάννη Κωνσταντάτο- έθεσε, το απόγευμα της 23ης Ιανουαρίου 2020 στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, τις βάσεις για την χρηματοδοτική υποστήριξή της από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος σε πλήρη εναρμόνιση με  ευρωπαϊκά-εθνικά προγράμματα και πλαίσια (νέο ΕΣΠΑ 2021-2027). Η παρουσία και κυρίως οι ομιλίες των Υπουργών, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη καθώς και των τεσσάρων (4) Γενικών Γραμματέων, Εσωτερικών Μ.Σταυριανουδάκη, Φυσικού Περιβάλλοντος Κωνσταντίνου Αραβώση, Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος Ευθ.Μπακογιάννη, Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά επιβεβαίωσαν με εμφατικό τρόπο την θετική πολιτική βούληση της Κυβέρνησης για την ευόδωση των σχεδιασμών του ΣΠΑΥ. Προσέθεσαν ιδέες και προσεγγίσεις για την καλύτερη υλοποίηση  ενώ ανέδειξαν και  ειδήσεις, με αυτοδιοικητικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον (π.χ διατάξεις ενίσχυσης των πολεοδομικών υπηρεσιών των Δήμων, των συνδέσμων των Δήμων, της προστασίας των ορεινών όγκων κ.α ). Ανάμεσα στους επίσημα προσκεκλημένους,  βουλευτές (διακρίναμε την Σοφία Βούλτεψη, την Άννα Καραμανλή, τον Μπάμπη Παπαδημητρίου) όλοι οι αρμόδιοι κρατικοί και αυτοδιοικητικοί φορείς  που συμβάλλουν στην προστασία του Υμηττού: Πυροσβεστικό Σώμα (εκπρ. από τον Διοικητή Π.Υ Αν.Αττικής Χ.Χιώνη), Αστυνομία, Δασαρχείο Πεντέλης(κ.Ρέππας), Φορείς Διαχείρισης, Περιφέρεια Αττικής (εκπρ. από την Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα κα Δ.Νάνου) καθώς και μέλη εθελοντικών ομάδων Δήμων, εκπρόσωποι όμορων διαδημοτικών συνδέσμων (ΣΠΑΠεντελικού πρόεδρο Βλ.Σιώμο).

ΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ

Σύμφωνα με το σχέδιο για την Αναγέννηση του Υμηττού,  ο  πρωταρχικός στόχος της νέας διοίκησης είναι  ανάδειξη του βουνού ως  παγκόσμιο σημείο αναφοράς και περιβαλλοντικής ανάπτυξης. Oι   πέντε άξονες του σχεδίου για την Αναγέννηση του Υμηττού είναι : 1.Η Θωράκιση του Υμηττού, 2. Η Ανάδειξη του Υμηττού σε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, 3. Η Ανάπτυξη Περιβαλλοντικής συνείδησης,  4. “Έξυπνος” (σ.σ, εφαρμογές καινοτόμων τεχνολογιών)Υμηττός, 5. Πολιτική Προστασία και Εθελοντισμός.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ –ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΠΑΥ

Στο ίδιο πνεύμα και με ενδιαφέρουσες προτάσεις (γραπτές και προφορικές) που θα περιληφθούν στο τελικό κείμενο προτάσεων -που αγγίζουν το συνολικό ποσό των 4-5 εκατομμυρίων ευρώ -συνεισέφεραν και οι Δήμαρχοι –μέλη του Δ.Σ του ΣΠΑΥ που παρευρέθηκαν : Ηλιούπολης, αντιπρόεδρος ΣΠΑΥ Γιώργος Χατζηδάκης, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλος, Ζωγράφου Βασίλης Θώδας, Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, Κρωπίας Δημήτριος Ν. Κιούσης, Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, Παπάγου-Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος και Δημήτρης Τσαμπίρας μέλος Δ.Σ ΣΠΑΥ, εκπρόσωπος Δημάρχου Γλυφάδας, Γ.Παπανικολάου.

 

Η ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

Τον Δήμο Κρωπίας, εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος, Δημήτριος Κιούσης μέλος του Δ.Σ του ΣΠΑΥ και της ΠΕΔΑττικής, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας, μέλος της Ε.Ε του ΣΠΑΥ, Θοδωρής Γρίβας ενώ συμμετείχε και ο Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, ειδικός συνεργάτης. Η Εθελοντική Ομάδα Δήμου Κρωπίας  (Δασοπροστασίας-Δασοπυρόσβεσης-Κοινωνικής Αλληλεγγύης) εκπροσωπήθηκε από τον τομεάρχη, Δημήτριο Ε.Γκίκα και τον επίσης τομεάρχη, Δημήτρη Ντούνη.

ΣΗΜΕΙΑ ΟΜΙΛΙΑΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ

Η σύντομη ομιλία του Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση επικεντρώθηκε, στο θεσμικό πλαίσιο της Προστασίας του Υμηττού, στη δημόσια διαβούλευση που αναμένεται να γίνει για την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και τις τροποποιήσεις που πρέπει να γίνουν στο νέο Π.Δ Προστασίας του Υμηττού για να είναι ουσιαστική  και οριστική η προστασία. Έθεσε ορισμένα ζητήματα ουσίας για την προστασία του βουνού που καθορίζονται από τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν τόσο στη δυτική όσο και στην ανατολική πλευρά του Υμηττού. Έκανε διακριτή για άλλη μια φορά την πράξη και τη  θέση του Δήμου  Κρωπίας,  που κάνουν δυνατή την οριστική προστασία του  βουνού  και ακυρώνουν  βλέψεις ιδιωτικών και άλλων συμφερόντων. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η πρότασή του να αποτελέσει ο ΣΠΑΥ και Φορέα Διαχείρισης του Υμηττού με προφανή και εν τέλει αυτονόητο στόχο. Τέλος, εξέφρασε και εκείνος τα συγχαρητήριά του για, την άρτια παρουσίαση της στρατηγικής πρότασης για την Αναγέννηση του Υμηττού, την εξασφάλιση της ισχυρής αυτής πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης.

Ο κ. Κιούσης  επιβεβαίωσε με δεικτικό τρόπο την πλήρη υποστήριξή του προς τον πρόεδρο του Δ.Σ του ΣΠΑΥ και τους συνεργάτες του τόσο στην ομιλία όσο και στη δήλωση που έκανε μετά το πέρας της συνεδρίασης-παρουσίασης:  «Μία ομάδα είμαστε και μια αποστολή έχουμε… μαζί οργανώνουμε την επόμενη μέρα του Υμηττού, του κοινού σπιτιού μας… συνεχίζουμε στο δρόμο που άνοιξε ο Νίκος Χαρδαλιάς».

——————

Περισσότερες πληροφορίες από τις επίσημες ανακοινώσεις των Υπουργείων Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) και Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ):

https://www.ypes.gr/theodorikakos-to-ypoyrgeio-esoterikon-tha-chrimatodotisei-ta-erga-anagennisis-toy-ymittoy-poy-proteinei-o-spay/

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=785&sni[524]=6887&language=el-GR