Δήμος Κρωπίας                                      

8/09/2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δημοτική βιβλιοθήκη Κρωπίας: Κέντρο πολιτισμού, μάθησης και εκπαίδευσης για μικρούς και μεγάλους

Εξαιρετικά σημαντική είναι η απήχηση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κορωπίου στην τοπική κοινωνία, κυρίως γιατί διαχρονικός στόχος είναι να παραμείνει μία πλούσια πηγή γνώσης και δημιουργίας για τα παιδιά, τους μελλοντικούς αναγνώστες. Ένας στόχος που επιτυγχάνεται με την συνεχή και αμέριστη συνδρομή της Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου Δημητρίου Κιούση, που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του δήμου, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την ανάπτυξη της βιβλιοθήκης. Ένα σημαντικότατο κέντρο πολιτισμού, μάθησης και εκπαίδευσης  για την πόλη μας, που αναπτύχθηκε με την αμέριστη συμπαράσταση και συμμετοχή των εθελοντών που υλοποιούν τις δράσεις της βιβλιοθήκης υπό την αιγίδα του ΝΠΔΔ «Σφηττός» και του Προέδρου του Κωνσταντίνου Κωνσταντάρα.   Ο Δήμαρχος Κρωπίας, ευχαριστεί ιδιαιτέρως του εθελοντές και εμψυχωτές που συμβάλουν καθοριστικά σε αυτή την αξιόλογη προσπάθεια.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου που ιδρύθηκε το 1957 και στεγάζεται σε νεοκλασικό ιδιόκτητο διώροφο κτίριο, προσφέρει σε όλους τους πολίτες αδιακρίτως, πηγές και υπηρεσίες για την πληροφόρηση, την εκπαίδευση, την πολιτιστική ανάπτυξη και την ψυχαγωγία. Ιδιαίτερα επιδιώκει να εξυπηρετεί τους μαθητές και φοιτητές.

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κορωπίου σε αριθμούς :

 • Διαθέτει μία πλούσια συλλογή βιβλίων που αποτελείται πάνω από 40.000 τίτλους, καταχωρημένους σε βιβλιογραφική βάση δεδομένων openAbect cloud, με ηλεκτρονικό κατάλογο αναζήτησης.
 • 4.800 εγγεγραμμένα μέλη
 • 70 άτομα επισκεψιμότητα ημερησίως
 • Είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

 

Εκτός από τον δανεισμό βιβλίων διαθέτει :

 • αναγνωστήριο που είναι διαθέσιμο σε μαθητές, φοιτητές και όλους τους πολίτες,
 • παιδική γωνιά με μεγάλη ποικιλία παιδικών βιβλίων
 • αίθουσα διαλέξεων
 • χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών
 • εκτύπωση εργασιών, φωτοτυπιών

 

και επίσης

 

 • Φιλοξενεί : – Εκθέσεις ζωγραφικής – Μουσικές βραδιές – Ομιλίες, διαλέξεις, εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων, μη κυβερνητικών οργανώσεων, αθλητικών σωματείων, ατόμων με ειδικές ανάγκες, συλλόγων γονέων & κηδεμόνων και πολιτικών σχηματισμών, παιδικές θεατρικές παραστάσεις.

 Σχολικά Εκπαιδευτικά Προγράμματα

 • Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κρωπίας έχει επιτύχει μία άριστη σχέση και επικοινωνία με τα σχολεία του Κορωπίου και των οικισμών. Το Κορωπί έχει ένα μαθητικό δυναμικό 5.000 μαθητών από την προσχολική ηλικία, τους παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια έως και το ΕΠΑΛ. Στην αρχή της σχολικής χρονιάς, αποστέλλονται e-mail στους Διευθυντές των σχολείων με τα προγράμματα που θα πραγματοποιηθούν. Αμέσως αυτοί το κοινοποιούν στους δασκάλους και κλείνουν τις επισκέψεις τους. Την περίοδο 2022-2023 περίπου 250 μαθητές (56 σχολικά τμήματα), από την πόλη μας αλλά και από όμορους και πιο απομακρυσμένους Δήμους, επισκέφτηκαν την Βιβλιοθήκη μας, όπου ξεναγήθηκαν και παρακολούθησαν εκπαιδευτικά διαδραστικά προγράμματα. Τα προγράμματα αυτά εκπορεύονται είτε από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας ή είναι βγαλμένα από την δική μας εμπειρία.

‘Έτσι, η Βιβλιοθήκη γίνεται ένας χώρος πειραματισμού και παρατήρησης της μαγείας του κόσμου. ‘Ένας χώρος όπου η λογοτεχνία συναντά την τέχνη, την ποίηση, το θέατρο, την μουσική κλπ.

Επίσης,

 • Υλοποιεί το πρόγραμμα «Παιδί-Βιβλίο-Βιβλιοθήκη», ένα πρόγραμμα γνωριμίας με την Βιβλιοθήκη παιδιών προσχολικής ηλικίας μαζί με τους γονείς τους: Σάββατο πρωί τα παιδιά μένουν στην παιδική γωνιά της Βιβλιοθήκης και κάνουν «παραμυθοσαλάτα», οι γονείς στην αίθουσα διαλέξεων ενημερώνονται για τα οφέλη των βιβλίων & της Βιβλιοθήκης και μετά γονείς & παιδιά ενωνόμαστε και κάνουμε το διαδραστικό εργαστήρι «Τα Φανταστικά σπίτια της Λογοτεχνίας».

 

 • Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας: Ένας θεσμός της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, που υλοποιείται για 10η χρονιά, με φετινό θέμα «100 χρόνια με τους θησαυρούς της ‘Αλκης Ζέη & της Ζωρζ Σαρή». Από τον Ιούνιο μόλις κλείνουν τα σχολεία έως 9 Σεπτεμβρίου, εκατοντάδες παιδιά μετατρέπουν την Βιβλιοθήκη σε έναν χώρο ανάγνωσης, παιχνιδιού, εξερεύνησης, πειραματισμού και παρατήρησης της μαγείας του κόσμου. Ένας χώρος όπου η λογοτεχνία συναντά την τέχνη, την ποίηση, το θέατρο, την μουσική.

 

 • Μία όμορφη συνεργασία :

Το φετινό καλοκαίρι η Βιβλιοθήκη Κρωπίας, στο πλαίσιο της προώθησης της φιλαναγνωσίας, συνεργάστηκε με τις παιδικές κατασκηνώσεις «Green Camp» στα Λεχαινά Ηλείας  και υλοποίησε το πρόγραμμα «Σημειωματάρια Τέχνης – Φρίντα Κάλο», σχεδιασμένο από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Η κατασκήνωση αφιέρωσε όλη την κατασκηνωτική χρονιά. Πέντε περίοδοι, 3.000 παιδιά προσέγγισαν την ζωή και το έργο της μεγάλης ζωγράφου μέσα από την γνώση, τον πειραματισμό, την βιωματική εμπειρία και τα πολλά βιβλία.

 • Προγράμματα για τους ενήλικες :

Από το 2012 λειτουργεί Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων (2) φορές μηνιαίως. Μετά την ανάλυση και συζήτηση των βιβλίων πραγματοποιείται ανοιχτή βιβλιοπαρουσίαση με την παρουσία των συγγραφέων ή εάν πρόκειται για ξένη λογοτεχνία με τους μεταφραστές.

 

——————————————————————