Οι  εκδηλώσεις  του Δήμου Κρωπίας για το διπλό εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της 203ης επετείου της Επανάστασης του 1821 ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 με την μεγάλη τιμητική παρέλαση μαθητών δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, εθνοτοπικών, πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών συλλόγων. Ειδικότερα η ανασκόπηση των τριήμερων εκδηλώσεων ήταν η ακόλουθη:

Ύμνοι στην Υπεραγία Θεοτόκο από τη Βυζαντινή Χορωδία Δήμου Κρωπίας

Η πρώτη εκδήλωση του Δήμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Μαρτίου 2024 στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κορωπίου σε συνεργασία με τον ομώνυμο Ναό. Η Βυζαντινή Χορωδία του Δήμου Κρωπίας υπό τη διεύθυνση της κ. Ελένης Χελιώτη έψαλε Ύμνους προς την Υπεραγία Θεοτόκου σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα και απέσπασε επαίνους. Την παρουσίαση των ύμνων προλόγισε ο Πρωτοψάλτης Δημήτρης Χατζηαργύρης. Στην εκδήλωση μίλησε και ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης ο οποίος συνεχάρη τους συντελεστές της. Το αφιέρωμα στην Υπεραγία Θεοτόκο  παρακολούθησαν,  ο  βουλευτής Αν. Αττικής Γεώργιος Βλάχος, οι αντιδήμαρχοι, Θωμάς Κιούσης και Χριστίνα Ροïνά, η δημοτική σύμβουλος Ελένη Αδάμ. Απο την αντιπολίτευση συμμετείχαν οι, Μιχάλης Αλευρέας (επικεφαλής) και Κωνσταντίνος Παπαμιχάλης.

Η επετειακή εκδήλωση της ΕΙΚΟΙΜΕΚ υπό την αιγίδα Δήμου Κρωπίας

Η δεύτερη επετειακή εκδήλωση με θέματα του ήρωες Κανάρη και Μιαούλη  και τον ρόλο της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821 πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024 από  την Εταιρεία Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου (ΕΙΚΟΙΜΕΚ) υπό την αιγίδα του Δήμου Κρωπίας είχε ως κεντρικούς ομιλητές τον Αντιπλοίαρχο Π.Ν ε.α. Λεωνίδα Τσιαντούλα και τον πρ. καθηγητή Θεολογίας-Φιλολογίας μέσης εκπαίδευσης, τ. Λυκειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αδάμ. Τη  εκδήλωση προλόγισαν ο Δήμαρχος Κρωπίας και ο πρόεδρος του ΕΙΚΟΙΜΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο  Δήμαρχος Κρωπίας απένειμε  τιμητική πλακέτα του ΕΙΚΟΙΜΕΚ στον κ. Λεωνίδα Τσιαντούλα και αντίστοιχα ο πρόεδρος της Εταιρίας Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας στον  κ.Κωνσταντίνο Αδάμ. Συμμετείχαν,  ο βουλευτής Αν.Αττικής Στυλιανός Φωτόπουλος, οι αντιδήμαρχοι, Θωμάς Κιούσης, Σταμάτης Ντούνης, Χριστίνα Ροινά, Σπύρος Λάμπρου, η γραμματέας του Δ.Σ Κρωπίας, δημοτική σύμβουλος Εύη Γιαρκιά,  η Ελένη Αδάμ, δημοτική σύμβουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΙΚΟΙΜΕΚ και δημοτικός σύμβουλος Διονύσης Κερασιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Στυλιανός Μερτίκας, ο πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου «Αγίου Γεωργίου» Κορωπίου Σωκράτης Ψαρράς, η πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού Βάσω Κιούση, πολλά μέλη του Δ.Σ του ΕΙΚΟΙΜΕΚ,  απόστρατοι αξιωματικοί και ιερείς.  Την εκδήλωση από πλευράς εταιρίας οργάνωσαν, ο Ταξίαρχος ε.α Αθανάσιος Πουλάκης και μαζί  τους οι,  Πένυ Σοφρώνη (παρουσιάστρια της εκδήλωσης),  Γεωργία Γιαννίτσα,  Δημήτρη Γιαννίκης και  Γιάννης Αλεξόπουλος.

Ανήμερα επετείου Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024.

Ανήμερα της επετείου τηρήθηκαν οι παραδόσεις και το επίσημο πρόγραμμα του Δήμου Κρωπίας: Στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Κυρίου τελέστηκε η Θεία Λειτουργία καθώς και η Δοξολογία με την παρουσία εκπροσώπων μαθητών όλων των σχολείων. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε η καθηγήτρια μέσης εκπαίδευσης, φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Κορωπίου κ.Δήμητρα Γκόνου. Αμέσως μετά τελέστηκε το τρισάγιο και έγινε η κατάθεση στεφάνων με τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτρη Κιούση να καταθέτει τον πρώτο στεφάνι στη μνήμη  ηρώων και πεσόντων. Ακολούθησαν, ο αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης, Αθανάσιος Αυγερινός, εκπρόσωποι, κομμάτων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ(Ρένα Καρβεντούζη και Γεώργιος Κάραλης), της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (Σ/χης Μηχανικού Εμμανουήλ Σμαραγδάκης), της Πολεμικής Αεροπορίας ( επισμηναγός Δημήτριος Χατζηαργύρης), της ΕΛ.ΑΣ (Α.Τ Κορωπίου/Ασφάλεια  κ.Κωνσταντίνου, Διοικητής-Αστυνόμος Β΄), της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρωπίας, (ο Διοικητής, Πύραρχος Δημήτριος Μπατάλης). Τη Δημόσια Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες εκπροσώπησε, ο αντιδήμαρχος Παιδείας Ανδρέας Ντούνης, την ΕΙΚΟΙΜΕΚ εκπροσώπησε, ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας και την ΕΕΒΕΚ (έμποροι-βιοτέχνες) εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Δ.Σ Λίνος Ρούσσος. Ακολούθησαν εκπρόσωποι ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύλλογοι και σωματεία με νέους  και παιδιά συνοδευόμενα από ενήλικα  μέλη να καταθέτουν στεφάνια σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα συμβολικής μεταφοράς της ευθύνης εκπροσώπησης σε νεαρότερα μέλη. (σ.σ.Λύκειο Ελληνίδων, Ελληνικός Οδηγισμός και Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, Σύλλογος ΑμΕΑ Αγάπη και Ελπίδα, Κρήτες, Ηπειρώτες, Γυμναστικός Σύλλογος Κορωπίου, Α.Σ Χειροσφαίρισης Γ.Σ Παπασιδέρης, ΠΑΟ Κορωπί 1903, Α.Σ Καλαθοσφαίρισης Προοπτική, Ο.Α Κορωπίου, Ροταριανός Όμιλος, εκπαιδευτήρια Ποριώτη).

Στη συνέχεια έγινε η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου και ξεκίνησε η πορεία των θεσμικών  εκπροσώπων και προσκεκλημένων στο κεντρικό σημείο της παρέλασης. Η πορεία είχε επικεφαλής τον Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Σεβ. Νικόλαο και τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση. Ακολούθησε η έναρξη της παρέλασης με τη Δημοτική Φιλαρμονική Κορωπίου υπό τη διεύθυνση του Ηλία Σωφρόνη και το Λύκειο Ελληνίδων με νεαρές γυναίκες- μέλη του ιστορικού σωματείου να φορούν  τη νυφική φορεσιά, τη φορεσιά της καραγκούνας και να κρατάνε την Ελληνική Σημαία. Στη συνέχεια οι εθνικοτοπικοί σύλλογοι με νεαρά και ενήλικα μέλη έδωσαν δυναμικό παρόν, καταχειροκροτήθηκαν και παρέδωσαν το δυναμισμό τους στον «ανθό» της νεολαίας του Κορωπίου, στους μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης  και στους αθλητικούς συλλόγους. Μετά έγινε η καθιερωμένη ανταλλαγή ευχών στη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Από το δημοτικό συμβούλιο εκτός Δημάρχου Κρωπίας  συμμετείχαν οι : αντιδήμαρχοι, Θεόδωρος Γρίβας, Νικόλαος Γιαννάκος, Ανδρέας Ντούνης,  Θωμάς Κιούσης, Σταμάτης Ντούνης, Χριστίνα Ροινά, Σπύρος Λάμπρου, ο πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ελένη Αδάμ, Εύη Γιαρκιά (γραμματέας Δ.Σ Κρωπίας), Αμαλία Γκιόκα, Μαρία Πιτσάκη, Κώστας Κιούσης, Μιχαήλ Αλευρέας, Στυλιανός Μερτίκας,  Νίκος Μίχας, Αθανάσιος Λιάπης, Σπύρος Κερκύρας, Διονύσης Κερασιώτης, Αφροδίτη Κουντούρη.

Τελετάρχης ήταν ο κ. Νίκος Αράμπαλης συνεπικουρούμενος από την Πολιτική Προστασία Δήμου Κρωπίας, τους εθελοντές της ΕΟΔΚ και υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος. Την παρουσίαση έκανε ο κ. Ιωάννης Κατιμερτζόγλου.