ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΨΙΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ  ΥΜΗΤΤΟY

ΣΕ  17 ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ  ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ  ΕΩΣ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ 2022

Ολοκληρώνονται  οι  αποψιλώσεις σε βασικά σημεία προτεραιότητας για την πυροπροστασία κρίσιμων περιοχών του Δήμου Κρωπίας και του Υμηττού (Δήμου Κρωπίας και Σ.Π.Α.Υ.). Ειδικότερα, έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 είχε ολοκληρωθεί από το Δήμο Κρωπίας το πρόγραμμα αποψιλώσεων κοινοχρήστων-δημοτικών οδών  Νοτίου Τομέα ( Άγιος-Δημήτριος-Βορός-Αγ.Μαρίνα-Κίτσι-Νούτσι-Μακρυά Πεύκα, Κόντρα Κούκε, Άγιος Γεώργιος κ.α) ενώ συνεργείο της Περιφέρειας Αν.Αττικής αποψίλωσε την Λεωφόρο Αγίας Μαρίνας-Κορωπίου. Οι εργασίες συνεχίστηκαν σε  όλη την επικράτεια του Δήμου μεταξύ 9 Ιουλίου και 18 Ιουλίου 2022.

Επίσης, ολοκληρώνονται  σταδιακά οι αποψιλώσεις σε τμήματα του Υμηττού από τον Σ.Π.Α.Υ. καθώς και οι εργασίες διάστρωσης-βελτίωσης και διάνοιξης δασικών δρόμων που περιλαμβάνει και απομάκρυνση βλάστησης και εκτεταμένα κλαδέματα μέσω των προγραμμάτων χρηματοδότησης «Αντώνης Τρίτσης» και Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΥΠΕΝ) με το Δασαρχείο Πεντέλης και την συνεπικουρία του Σ.Π.Α.Υ.

Συνεχίζουν να παραμένουν σε εκκρεμότητα αποψίλωσης από την Περιφέρεια Αττικής – Μητροπολιτικές υποδομές, το τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου,  και τμήματα του Δήμου μας στις εξίσου σημαντικές λεωφόρους, Λαυρίου (από Καρελά-Κορωπί-Μαρκόπουλο),  Κορωπίου-Αεροδρομίου, Παιανίας-Μαρκοπούλου, και Βάρης-Κορωπίου.

Επίσης, συνεχίζονται οι ενέργειες  απομάκρυνσης ξερής δασικής και χορτολιβαδικής βλάστησης σε δασικούς θύλακες  καθώς και σε άλλους δασικούς-αγροτικούς δρόμους της επικράτειας του Δήμου Κρωπίας ενώ προγραμματίζονται και σε άλλες περιοχές με εξασφάλιση συστημάτων συλλογής και  ανακύκλωσης εύφλεκτων και άλλων υλικών που απομακρύνονται.

Στον τομέα της προετοιμασίας και της ενημέρωσης για την αντιπυρική περίοδο είχαμε την  συνεδρίαση  του 1ου Σ.Τ.Ο για την αντιπυρική περίοδο του 2022  στις 12 Μαΐου 2022. Εκδόθηκε το κοινό έντυπο οδηγιών, Π.Σ και Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας και το έντυπο του «Αττικάρχη» του Π.Σ για την αντιπυρική περίοδο.

Προγραμματίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν, 3 ενημερωτικές εκδηλώσεις. Μια κεντρική εκδήλωση υπό την προεδρία του Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής του Δημάρχου Κρωπίας και του αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας με όλους τους συλλόγους οικιστικών περιοχών και φορείς ( 4 Ιουνίου 2022 στο Δημαρχείο Κρωπίας) και δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις με προσκλήσεις συμμετοχής κατοίκων επιτήρησης περιοχών τους αν χρειαστεί ανάγκη, στους οικισμούς με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, Καρελά (27 Μαΐου 2022) και την Αλθέα (10 Ιουνίου 2022).

Στον τομέα της καταστολής  των πυρκαγιών, ο πρώτος απολογισμός της πυροπροστασίας των δυνάμεων Δήμου Κρωπίας (εθελοντική ομάδα και δημοτική υπηρεσία) αναφέρει  15 περιστατικά (Από 1η Μαΐου  2022 έως Δευτέρα 18.07.2022) με πρώτη προσβολή εντός των ορίων του Δήμου Κρωπίας,  1 περιστατικό στα διοικητικά όρια του Δήμου Παιανίας (οδός Αμπελώνος-πεδιάδα Μεσογείων) ενώ δυνάμεις μας συμμετείχαν επίσης με δύο πυροσβεστικά οχήματα στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς της 4ης  Ιουνίου 2022 στον Νότιο Υμηττό  σε δύο σημεία μετώπου στα διοικητικά όρια του Δήμου Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης (σ.σ η πυρκαγιά ξεκίνησε από την Άνω Γλυφάδα προς Βούλα-Βάρη και η  καμένη έκταση ανήλθε στα 4.300 στρ. εκ των οποίων 3.000 στρέμματα δασική βλάστηση του Υμηττού σύμφωνα με στοιχεία της Γ.Γ.Π.Π)

 Οι σημαντικότερες πυρκαγιές ήταν :

  • Την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022 στην οδό Αρχιμήδους- Θέσεις «Μπότα» και Προφάρτας με καμένη έκταση 30-50 στρέμματα, χαμηλή αγροτική βλάστηση, στην ζώνη ΒΙΠΕ Κορωπίου με συνδρομή εναέριων μέσων (2 Ε/Π, 2 canadair ), 18 oχημάτων Π.Υ Κρωπίας και Δήμου Κρωπίας με σύνολο 65 πυροσβεστών και 1 πεζοπόρο τμήμα 8 πυροσβεστών.
  • Στην οδό Λαμπτρών (23.06.2022) με καμένη έκταση της τάξεως των 10 στρεμμάτων χαμηλή μικτή δασική-χορτολιβαδική βλάστηση
  • Τα άλλα περιστατικά περιορίστηκαν άμεσα και οι καμένες εκτάσεις ήταν της τάξεως των 300 τ.μ έως 3 στρέμματα και όλες σε αγροτικές περιοχές (ύπαιθρος-αγροτεμάχια) με χαμηλή χορτολιβαδική βλάστηση και ελαιόδεντρα.

 

Οι πρώτες προσβολές φωτιάς  έγιναν με τα πυροσβεστικά οχήματα του Δήμου (στόλος 6 πυροσβεστικών οχημάτων) στελεχωμένα με  πληρώματα εκπαιδευμένων πιστοποιημένων από το Π.Σ , εθελοντών και υπαλλήλων, με υποστήριξη από τα τρία στελεχωμένα δασικά παρατηρητήρια- επιτήρησης-πυροφύλαξης  υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο, τον  πλήρη συντονισμό και την παράλληλη συμμετοχή οχημάτων της Π.Υ Κρωπίας που άμεσα αναλάμβαναν την πλήρη και τελική κατάσβεση των πυρκαγιών.

 

 

———————————————-

 

Επισυνάπτονται σε φωτογραφικό υλικό οι υπηρεσιακοί χάρτες προγραμματισμού και πραγματοποίησης αποψιλώσεων Δήμου και ΣΠΑΥ που αφορούν την επικράτεια του Δήμου Κρωπίας.