ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ

Ο Δήμος Κρωπίας σχεδιάζει και υλοποιεί  εδώ και χρόνια   μια  στρατηγική που επιδιώκει τη δημιουργική προσαρμογή και ανάπτυξη  όλων των πηγών πολιτιστικής παραγωγής της χώρας μας και ευρύτερα των βασικών χαρακτηριστικών του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού  Πολιτισμού, χωρίς αποκλεισμούς και «ελιτίστικες» προσεγγίσεις. Ο Δήμος, το Ν.Π.Δ.Δ. Σφηττός και τα Τμήματά του, ακολουθούν το «πνεύμα της εποχής» αλλά αναβιώνουν π.χ. και  τοπικά έθιμα που έχουν στοιχεία που συμβάλλουν σε μια νέα κοινωνικότητα και σε μια αυθεντική έκφραση-αποσυμπίεση του άγχους και της αγωνίας της καθημερινότητας των πολιτών μας αξιοποιώντας τοπικούς συγγραφείς και καλλιτέχνες. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Μεσογείτικος Γάμος 2005- 2006», «Ο Αριστοφάνης-μπάρμπα Κολιός στα τρυγητήρια 2016-2017» «Λήναια – εορτή κρασιού 2010, 2011, 2012 στο πλαίσιο των Σφηττείων», Αναβίωση αποκριάτικης παρέλασης 2011-2014, συνδυασμούς εθίμων, παραδοσιακής γαστρονομίας, και αθλητικών δρώμενων όπως το Σιν Μελέτη & η ποδηλατοπορεία  2011-2014, οι εορτές  της «Άνοιξης» 2015, 2018,  τα «Κούλουμα» 2017-2018, οι Συναυλίες Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 23 Φεβρουαρίου 2013 και στα «Σφήττεια» 2013, 2014, 2015, 2016, 2017. Σημαντική θέση κατέχουν επίσης εκδηλώσεις-οι περισσότερες σε συνεργασία του Ν.Π.Δ.Δ «Σφηττός» με τοπικές συλλογικότητες όπως, η «Συνεργασία για το Περιβάλλον του Κορωπίου», ο ΑΣΚ, ο Επιμορφωτικός Σύλλογος και προσωπικότητες– συνδυασμού :
  • αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων («Σφήττιος Δρόμος/Σφηττία Οδός» 2011-2018», 1ος Ορεινός Αγώνας Δρόμου στον Προφήτη Ηλία Υμηττού το 2015, με ευρύτατη συμμετοχή πολλών σωματείων, εθελοντών και άλλων ιδιωτικών και αυτοδιοικητικών φορέων )
  • περιβαλλοντικών επισκέψεων-δράσεων, ανάδειξης Μνημείων της Φύσης,  προβολής της τοπικής ιστορίας (π.χ. στο πλαίσιο του «let’s Do It» 2015 & 2016, η δράση περιήγησης στις υπεραιωνόβιες ελιές, επίσκεψη στο Φράγμα του Μαραθώνα κ.α)
  • ιστορικών περιπάτων-περιηγήσεων και ανάδειξης αρχαιολογικών χώρων και Χριστιανικών Μνημείων (π.χ. Αρχαιολογικός χώρος Προφήτη Ηλία/ αρχαίος ναός του Ομβρίου Διός και Προόψιου Απόλλωνα, Ύψωμα Αγίου Νικολάου/Θέση «Κόντρες»-Τριγωνομετρικό Σκιντζέας, Χερσόνησος Αγίας Μαρίνας -Νησί Ντούνη 2012, Ακρόπολη του «Κόντρα Γκλιάτε» Κίτσι 2012, αρχαίος οικισμός Οης, Ίσωμα Υμηττού, περιοχή Γερμανικού Ραντάρ 2016 κ.α )
  • χάραξη ιστορικών-περιπατητικών μονοπατιών στον Υμηττό (χάραξη μονοπάτι «Τρύπιας Σπηλιάς», Ντούκας )
Η στρατηγική μας, «μπολιάζει» την τοπική κοινωνία με  τα περισσότερα ρεύματα του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Πολιτισμού. Ακολουθεί τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της τοπικής κοινωνίας με τις ανάλογες καλλιτεχνικές προτάσεις, τόσο από Ελλάδα όσο και από την υπόλοιπη Ευρώπη. Μαζί με τους συλλογικούς φορείς, συλλόγους και σωματεία αλληλοτροφοδοτούμαστε. Συνδυάζουμε προτάσεις Ελληνικού Πολιτισμού και κοινωνικής αλληλεγγύης με παράλληλη στήριξη των δράσεων των συλλόγων που συμβάλλουν στη διατήρηση και τον εμπλουτισμό της τοπικής και ευρύτερα ελληνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας. Αναδεικνύει μέσω της  Δημοτικής Βιβλιοθήκης και των εθελοντών της, την πνευματική παραγωγή νέων ελλήνων συγγραφέων, μέσω της Λέσχης Ανάγνωσης  ενώ συμμετέχει σε πρωτότυπες διαδραστικές εκδηλώσεις φιλαναγνωσίας για τα παιδιά με εκλεκτούς εθελοντές/τριες ειδικευμένους/νες που διοργανώνει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» από το 2012, η Εθνική Βιβλιοθήκη και σχολικές μονάδες του Δήμου Κρωπίας σε ετήσια βάση. Τα τμήματα του Πολιτιστικού τομέα του Ν.Π.Δ.Δ. «Σφηττός» άντεξαν στην κρίση και συνεχίζουν να προσφέρουν δωρεάν παροχές-μαθήματα στους πολίτες του Δήμου μας: Βυζαντινή και Παραδοσιακή Χορωδία, Εικαστικό Εργαστήρι του Ν.Π.Δ.Δ. “Σφηττός”, Τμήμα Ελληνικών Χορών του Ν.Π.Δ.Δ. “Σφηττός”, Δημοτική Φιλαρμονική του Ν.Π.Δ.Δ. “Σφηττός” με Τμήματα, Θεωρίας, σολφέζ, Χάλκινων πνευστών, Ξύλινων πνευστών, Κρουστών, Τμήμα ενηλίκων και Ταχύρρυθμα τμήματα (νέα παροχή), Θεατρικό Εργαστήρι Ενηλίκων του Ν.Π.Δ.Δ. «Σφηττός», Θεατρικό Εργαστήρι Εφήβων του Ν.Π.Δ.Δ. «Σφηττός» Ετήσιος τοπικός πολιτιστικός «θεσμός» είναι από το 2003, τα «Σφήττεια». Τα Σφήττεια αποτελούν μια ενδιαφέρουσα ετήσια παρουσίαση Καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων  με έμφαση στην ανάπτυξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής με ελεύθερη είσοδο ενώ στα χρόνια των «μνημονίων» εκτός του χαμηλού προϋπολογισμού και  τελικού κόστους δαπανών συνδυάζει  και δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης.