ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 1ΟΥ Σ.Τ.Ο. ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ 2019:

«ΜΕ ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΑΠΑΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ, ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ»

Συνεδρίασε, την Μ. Τετάρτη 24 Απριλίου  2019, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας, υπό την προεδρία των, Δημάρχου Κρωπίας, Δημητρίου Κιούση, του αντιδημάρχου υπεύθυνου πολιτικής προστασίας Θοδωρή Γρίβα και του Διοικητή Π.Υ Κρωπίας, Μιχάλη Χάλαρη, Πύραρχου. Στη συνεδρίαση τέθηκαν τα βασικά ζητήματα της οργάνωσης της δασοπυροπροστασίας και η εξέλιξη των μέτρων πρόληψης για την νέα αντιπυρική περίοδο που τυπικά αρχίζει την  Τετάρτη 1η Μαΐου 2019 και λήγει την  31η Οκτωβρίου 2019.

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης, προέβη σε ενημέρωση και υπενθύμιση των χρόνιων προσπαθειών και ενεργειών της δημοτικής διοίκησης για την επίτευξη της δημιουργίας οργανωμένης δομής πολιτικής προστασίας  από το 2011, με 5 πυροσβεστικά οχήματα, εκπαιδευμένο προσωπικό,  εθελοντές δασοπυροπροστασίας  και πυρόσβεσης, ραδιοεπικοινωνιακό κέντρο συντονισμού και υποστήριξης (Θέση Μπότα-Λεωφ.Αγίας Μαρίνας) και οργανωμένα δασικά πυροφυλάκια (3 Παλάτι, Κόντρες, Σέσι).  Εξήρε τη χρόνια συνεργασία και επιχειρησιακή αλληλοϋποστήριξη της Π.Υ Κρωπίας και της Διοίκησης Αν. Αττικής του Π.Σ ενώ επισήμανε την επίτευξη του στόχου της 3λεπτης κατά μέσο όρο πυροσβεστικής επέμβασης στα περιστατικά φωτιάς στην ύπαιθρο και σε δασικές περιοχές που εξελίχθηκαν στα τελευταία χρόνια στο Δήμο Κρωπίας. Ο κ. Κιούσης επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για την σημασία της πρόληψης, της διαρκούς ενημέρωσης των πολιτών με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής, του φυσικού περιβάλλοντος και της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας. Ο κ.Κιούσης αναφέρθηκε τέλος στις φετινές ιδιαιτερότητες της καύσιμης ύλης (χόρτα) λόγω των σημαντικών βροχοπτώσεων που υπήρξαν, στις πηγές χρηματοδότησης προγραμμάτων αποψιλώσεων (Δήμος, ΓΓΠΠ, ΣΠΑΥ, Περιφέρεια Αττικής ) και στις αδυναμίες του Β΄βαθμού Τ.Α Αυτοδιοίκησης(Περιφέρεια Αττικής) να υλοποιήσει το περσινό πρόγραμμα αποψιλώσεων στις λεωφόρους αρμοδιότητάς του.

Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών  Κρωπίας,  Μιχάλης Χάλαρης  αναφέρθηκε εν συντομία, στις πάγιες απόψεις και συμβουλές του Π.Σ. για την αναγκαιότητα της πρόληψης και της ενεργούς συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, πολιτών και συλλόγων  και στη συνέχιση των  ενημερώσεων των πολιτών δια του τύπου, των εντύπων λογαριασμών ύδρευσης και των επιτόπιων επισκέψεων. Ενημέρωσε για την αλλαγή του δόγματος του Π.Σ. που συνίσταται στην πλήρη ετοιμότητα άμεσης κινητοποίησης του συνόλου των διαθέσιμων πυροσβεστικών και βοηθητικών οχημάτων και πληρωμάτων για κάθε περιστατικό έναρξης πυρκαγιάς ανεξαρτήτως της αρχικής εκτίμησης και των προβλέψεων εξέλιξής του και το νέο σχεδιασμό για την Αττική που περιλαμβάνει πλέον Μηχανοκίνητο Τάγμα Άμεσης Επέμβασης. Επανέλαβε την θέση ότι το 95% των περιστατικών πυρκαγιάς οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα. Επισήμανε ότι στην μάχη της αποψίλωσης η υπηρεσία του θα πραγματοποιεί συχνές αυτοψίες σε περιοχές και θα υπάρχει αυστηρή τήρηση της σχετικής πυροσβεστικής διάταξης  με τις διοικητικές και ποινικές προβλέψεις και διαδικασίες.

Στη συνεδρίαση τέθηκε ξανά το ζήτημα των θερμικών εργασιών και το Σ.Τ.Ο. Δήμου Κρωπίας  απευθύνει δημόσια έκκληση  και επισείει την προσοχή στους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών να μην εκτελούν θερμικές εργασίες όπως, ηλεκτροσυγκολλήσεις και χρήση τροχού. Επίσης, μεγάλη προσοχή στη χρήση «μπάρμπεκιου» που υπάρχουν σε οικιστικές-δασικές περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως.

Να υπενθυμίσουμε ότι από το 2014 έχει εκλείψει ένας βασικός κίνδυνος πυρκαγιάς για το Κορωπί και τον Υμηττό με την περιβαλλοντική αποκατάσταση της χωματερής στη θέση Ντούκα, ένα κίνδυνος που απασχολούσε για τρεις περίπου δεκαετίες (!) τις δυνάμεις πυρόσβεσης και έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αν. Αττικής κα Σωτηρία Μπαϊμπου  δέχθηκε πολλές ερωτήσεις για τόσο για το περσινό όσο και φετινό πρόγραμμα αποψιλώσεων σε οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής που εφάπτεται με δασικό και οικιστικό ιστό του Δήμου Κρωπίας καθότι υπάρχει και οδικό δίκτυο που αρμόδιες είναι Κεντρικές Υπηρεσίας της Περιφέρειας Αττικής (Μητροπολιτικών Υποδομών) που είναι αρμόδιες για τμήματα λεωφόρων Δήμου Κρωπίας. Ενημέρωσε δε για τις φετινές διαδικασίες κατακύρωσης της εργολαβίας ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλες τις πηγές πληροφόρησης Πολιτικής Προστασίας, στις δράσεις προς τους Μελισσοκόμους του Υμηττού και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν. Τέλος, ανέφερε ότι θα μεταφέρει όσα ειπώθηκαν για να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις και να επιλυθούν πιθανές αστοχίες συνεργείων εργολάβων αποψιλώσεων και εναπόθεσης κλαδεμάτων σε σημεία.

Το Δασονομείο Κορωπίου/ Δασαρχείο Πεντέλης με την εκπρόσωπό του κα Ζωή Ντίνα ενημέρωσε για όλα τα ζητήματα αρμοδιότητάς της. Ανέπτυξε τις πάγιες θέσεις της υπηρεσίας της για όλα τα ζητήματα πρόληψης, συντήρησης δασικών δρόμων και συνεργασιών με  Δήμο και τον διαδημοτικό σύνδεσμο Σ.Π.Α.Υ. Ενημέρωσε για τις μελέτες που έχουν ήδη γίνει για τις εκτός σχεδίου περιοχές του Δήμου και τις δυνατότητες υλοποίησης που είναι περιορισμένες. Εξήρε την συνεργασία της με τον Δήμο για τις διανοίξεις κρίσιμων δασικών δρόμων στον Υμηττό (10χλμ) και την θεαματική βελτίωση της πρόσβασης στα περισσότερα σημεία. Επίσης, αναφέρθηκε στην υποστήριξη του δασονομείου από το περσινό πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων που αφορούν το Δασαρχείο Πεντέλης και τις εργασίες (απομάκρυνση ξερής καύσιμης ύλης, υποστήριξη συνεργείων ΔΕΔΔΗΕ –υλοτόμηση κ.α) στις οποίες συμμετείχε μικρή αλλά δυναμική ομάδα αυτής της κατηγορίας εργαζομένων. Η δύναμη αυτή θα χρησιμοποιηθεί και φέτος σε πολλές δράσεις πρόληψης. Τέλος, έδωσε οδηγίες σε εκπροσώπους συλλόγων για τις διαδικασίες κλαδεμάτων δασικών δέντρων (απλή άδεια από το Δασονομείο Κορωπίου). Ο Σπύρος Κοσμάς-μέλος του Σ.Τ.Ο, υπάλληλος πολιτικής προστασίας,  αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα ασφάλειας και δασοπροστασίας παραλιακών  κεντρικών και περιφερειακών σημείων του Δήμου και επέστησε την προσοχή στις αρμόδιες κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες να πράξουν τα αυτονόητα.

   Ο Δημήτρης Καραγιάννης, τομεάρχης Δασοπυροπροστασίας-Πυρόσβεσης ενημέρωσε για την ένταξη στο πρόγραμμα εκπαιδεύσεων άλλων 10 μελών στα εκπαιδευμένα μέλη από το Πυροσβεστικό Σώμα για τη φετινή περίοδο κάτι που αυξάνει την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΟΔΚ (62 εθελοντές ενεργοί) και μαζί με το μέλος, Διονύση Μποτώνη επιβεβαίωσαν την αμέριστη συμμετοχή της ομάδας στο επιχειρησιακό σχεδιασμό της Π.Υ Κρωπίας.Την συνεδρίαση έκλεισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Θοδωρής Γρίβας και εκπρόσωπος της Ε.Ε του ΣΠΑΥ ο οποίος αναφέρθηκε σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Ενημέρωσε για την εξέλιξη των αποψιλώσεων που θα ξεκινήσουν στις περιμετρικές ζώνες του Υμηττού και σε οικισμούς ανάλογα με την  σταθεροποίηση των καιρικών συνθηκών και τις συνθήκες ξήρανσης της Ανοιξιάτικης βλάστησης. Ο κ. Γρίβας σε συνέχεια των περσινών συναντήσεων με συλλόγους ενημέρωσε για τα σχέδια εκκένωσης-αντιμετώπισης σε οικισμούς και την μελέτη της σήμανσης διαφυγής και καθοδήγησης πυροσβεστικών δυνάμεων που έχουν εκπονηθεί. Ο Δήμος έχει ήδη κάνει παρεμβάσεις με μηχανήματά του σε ορισμένες περιοχές.  Η προμήθεια της οδοσήμανσης έχει προωθηθεί αλλά  οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες υλοποίησης δημιουργούν εμπόδια στο έργο αυτό. Το σημαντικό είναι ότι τα σχέδια με τις οδοσημάνσεις έχουν δοθεί στην Π.Υ Κρωπίας έχουν ενταχθεί στον επιχειρησιακό σχεδιασμό και θα δημοσιοποιηθούν για την ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών. Εξήρε και εκείνος τις προσπάθειες που έγιναν στον τομέα διανοίξεις-βελτιώσεις δασικών δρόμων του Υμηττού. Σε σημεία άλλων περιοχών του Κορωπίου πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια. Για το ζήτημα των αποψιλώσεων ιδιαίτερα στην Λεωφ. Αγίας Μαρίνας, Λ. Λαυρίου, Λ. Σουνίου έθεσε υπόψη της εκπροσώπου της Περιφ. Αττικής τα προβλήματα που προέκυψαν πέρσι και την ξερή καύσιμη ύλη που εναπόθεσαν εργολαβικά συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής χωρίς να την μαζέψουν. Ενημέρωσε τέλος, ότι το φετινό σύστημα επιτήρησης και η λειτουργία των Δασικών Παρατηρητηρίων  θα τεθεί σε επίσημη λειτουργία με νεότερη ανακοίνωση. Το ενημερωτικό έντυπο Οδηγιών για τη αντιπυρική περίοδο 2019 θα αναρτηθεί  από την 1η Μαΐου 2019 και θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα η επικοινωνιακή δράση του Δήμου και της ΕΟΔΚ.

Οι εκπρόσωποι των συλλόγων  που παρευρέθηκαν (Βίλιζας, Καρελλά, Αλθέας, Αγίου Γεωργίου, Αμπελώνα, Σκάρπιζας) αναφέρθηκαν σε ιδιαίτερα ζητήματα πρόληψης και περιστατικών,  στην κατάσταση των περιοχών τους και δήλωσαν ότι εντάσσονται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό με ότι μέσα διαθέτουν όπως κάνουν εδώ και χρόνια και ότι οδηγίες και ενημερώσεις χρειαστούν θα είναι σε επικοινωνία με το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο. Ιδιαίτερα επέμεινε ο εκπρόσωπος της Βίλιζας – όπως και πέρσι-στον ακριβή και λεπτομερή εντοπισμό εστιών φωτιάς όταν γίνεται αναγγελία στο 199  αναφερόμενος σε περιστατικά φωτιάς από κεραυνούς το φθινόπωρο του 2017 αλλά και για το περιστατικό φωτιάς της 12ης Αυγούστου 2017 στη Βίλιζα.

Συμμετείχαν: Δημήτριος Κιούσης, πρόεδρος Σ.Τ.Ο Κρωπίας, Θοδωρής Γρίβας, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, υπεύθυνος πολιτικής προστασίας και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Σ.Π.Α.Υ, μέλος Σ.Τ.Ο Κρωπίας, ο Διοικητής Π.Υ Κρωπίας,  Μιχάλης Χάλαρης, Πύραρχος, η εκπρόσωπος της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αν. Αττικής κα Σωτηρία Μπαϊμπου, μέλος Σ.Τ.Ο, η Ζωή Ντίνα, Δασονομείο Κορωπίου/Δασαρχείο Πεντέλης,  Σπυρίδων Κοσμάς, μέλος Σ.Τ.Ο Δημήτριος Καραγιάννης, τομεάρχης εθελοντής δασοπυροπροστασίας, μέλος Σ.Τ.Ο, Γεώργιος Λαϊνας  εκπρόσωπος Κυνηγετικού Συλλόγου Κορωπίου-μέλος Σ.Τ.Ο, Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, ειδικός συνεργάτης Δήμου Κρωπίας και προσκεκλημένοι οι, Αντώνης Ξενόπουλος, εκπρόσωπος συλλόγου Βίλιζας, Μαρία Καλαμαράκη, εκπρόσωπος Αλθέας, Λάμπρος Μακρής, Δημήτριος Αντωνόπουλος, Παντελής Μπακογιάννης εκπρόσωποι συλλόγου Καρελλά, Γεώργιος Κοφινάς επικεφαλής αντιπροσωπείας του συλλόγου Αγίου Γεωργίου και Αμπελώνα, Μαρία Καστάνη, εκπρόσωπος συλλόγου Σκάρπιζας.

 

ΑΡΧΙZEI Η ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥ 2019

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ &ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ

(Π.Υ Κρωπίας – ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ/Πολιτική Προστασία)

 

Απαγορεύεται, γενικά το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου

 

 • Από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου (αντιπυρική περίοδος) δεν καίμε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά στην ύπαιθρο. Η δε αποψίλωση των οικοπέδων εντός σχεδίου πόλεως και σε απόσταση μέχρι 100μ από τα όρια του από τους ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές τους, είναι υποχρεωτική.
 • Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα όταν βρισκόμαστε στο δάσος ή έξω από το αυτοκίνητό μας
 • Αποφεύγουμε τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες)
 • Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα.
 • Δεν αφήνουμε σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
 • Σεβόμαστε τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στα δάση σε περιόδους υψηλού κινδύνου(δυνατοί άνεμοι-κατάσταση υψίστης επιφυλακής).
 • Δεν σταθμεύουμε το όχημά μας σε σημεία που υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης των αυτοκινήτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος έναρξης πυρκαγιάς.

 

Σε περίπτωση που αντιληφθούμε πυρκαγιά, δεν αδιαφορούμε.

 

– Ειδοποιούμε ΑΜΕΣΩΣ την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 και δίνουμε σαφείς πληροφορίες για την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρισκόμαστε, καθώς και πληροφορίες για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε πυρκαγιά.

– Περιγράφουμε το είδος της βλάστησης που καίγεται.

– Προσδιορίζουμε την κατεύθυνση της πυρκαγιάς

 • Δεν κλείνουμε το τηλέφωνο προτού δώσουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες
 • Η κλήση στον αριθμό 199 είναι ΧΩΡΙΣ ΧΡΕΩΣΗ τόσο από σταθερό, όσο και από κινητό τηλέφωνο ή καρτοτηλέφωνο. Σε περίπτωση που το κινητό μας τηλέφωνο μας δείχνει την ένδειξη «κλήσεις έκτακτης ανάγκης ή «εκτός δικτύου» τηλεφωνήστε στο 112

 

Αν η πυρκαγιά είναι στο κατώφλι σας

 

 • Μην επιχειρείτε την εγκατάλειψη του χώρου σας, εκτός εάν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη
 • Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα οικοδόμημα κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι μεγάλη ενώ αντίθετα είναι μικρή μέσα σε αυτοκίνητο το οποίο βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες
 • Μπείτε μέσα στο σπίτι μαζί με όλη την οικογένειά σας και τα κατοικίδια ζώα σας
 • Κλείστε καλά όλες τις πόρτες και τα παράθυρα και φράξτε όλες τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για αν μην μπει καπνός στο εσωτερικό του κτιρίου
 • Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα
 • Απομακρύνετε προς το εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
 • Κλείστε όλες τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς στο εσωτερικό του κτιρίου
 • Γεμίστε τις μπανιέρες, τις λεκάνες και τους κουβάδες έτσι ώστε να υπάρχει άμεσα εφεδρικό νερό.
 • Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα χώρο
 • Προβλέψτε να έχετε φακό και εφεδρικές μπαταρίες δίπλα σας σε περίπτωση που διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα
 • Αν το σπίτι σας είναι ξύλινη κατασκευή, αναζητήστε καταφύγιο σε γειτονικό κτιστό σπίτι
 • Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθήστε πιστά τις οδηγίες και διαδρομές που θα σας δοθούν.

 

 

Μόλις περάσει η πυρκαγιά

 

 • Μόλις περάσει η πυρκαγιά βγείτε έξω από το σπίτι σας και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που παραμένουν.
 • Ελέγχετε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και όλους τους εξωτερικούς χώρους του κτίσματος για πιθανές μικροεστίες και αναζοπυρώσεις

 

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας καλεί σε εθελοντική προσφορά τους πολίτες του Κορωπίου για την πυροπροστασία του Υμηττού, των δασικών εκτάσεων και των οικισμών και ιδιαίτερα για τη στελέχωση των πυροφυλακίων-δασικών παρατηρητηρίων.

 

Τηλέφωνα επικοινωνίας και δηλώσεις συμμετοχών :

Γραφείο Πολιτικής Προστασίας και Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Κρωπίας (Λεωφόρος Αγίας Μαρίνας και Ηφαίστου)

Τηλ. : 210-6620675, 6944 33 50 24

E-mail :  politikiprostasiadimoukropias@gmail.com