Τα  πολιτιστικά «Σφήττεια» ΝΠΔΔ Σφηττός Δήμου Κρωπίας επανέρχονται ως ολοκληρωμένη συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής

(2 Ιουλίου  έως 23 Ιουλίου 2021 & 29 Αυγούστου 2021 έως 10 Σεπτεμβρίου 2021)

Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο πλ.Δεξαμενής

Τα Σφήττεια επανέρχονται με μια ολοκληρωμένη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και Αύγουστο- Σεπτέμβριο του 2021 στο ανοιχτό δημοτικό θέατρο της πλ.Δεξαμενής.

Οι εκδηλώσεις αρχίζουν την Παρασκευή 2 Ιουλίου με την καινοτόμα παιδική παράσταση «Πλούτος» όπου ο φημισμένος και διαχρονικός ήρωας της Ελλάδος, ο Καραγκιόζης, συναντάει τον Αριστοφάνη! Μια παράσταση με τις γιγαντοφιγούρες του Θεάτρου Σκιών του Ηλία Καρελλά. Στο ρόλο του Πλούτου και της Φτώχειας ο Λευτέρης Ελευθερίου με ερμηνεύτρια τραγουδιού- και στο σαντούρι -την εξαιρετική Αρετή Κετιμέ. Μαζί της το πρωτοποριακό δίδυμο String Demons (έγχορδα και τραγούδι).

Το πρόγραμμα συνεχίζεται, στις 4 Ιουλίου με την μουσική παράσταση «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε». Πρωταγωνιστεί, ο Πέτρος Αποστολόπουλος, σε κείμενα του Γ. Α. Χριστοδούλου. Σκηνοθετεί  η Φωτεινή Νταφοπούλου και τραγουδάει  η Μαρία Μακαρώνη. Την Παρασκευή 9 Ιουλίου θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια ιδιαίτερη παράσταση της ομάδας σύγχρονου χορού Dagipoli Dance Co -σε σύλληψη-χορογραφία του Γιώργου Χρηστάκη– που υπόσχεται να εντυπωσιάσει  μουσικοκινητικά!

Στο πλαίσιο των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, το Σάββατο 10 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, τα «Σφήττεια» μεταφέρονται στο Κίτσι Κορωπίου, για τον πρώτο επίσημο εορτασμό της μάχης κατά των Τούρκων στο φαράγγι του Θήτι, που συνέβη στις 8 Ιουλίου 1826,(στο πλάτωμα της εισόδου από την  οδό Αγ. Μαγδαληνής) με πολλές  εκπλήξεις.

Στις 11 Ιουλίου, ημέρα Κυριακή, στις 9 το βράδυ, επανέρχεται το αγαπημένο, στους διοργανωτές και στο κοινό του Κορωπίου, μουσικό είδος της  Jazz, με τους, Μod plagal, Δημήτρη Παπαδόπουλο ΤRIO, και Χάρη Λαμπράκη Quartet , από τα κορυφαία ονόματα του χώρου.

Το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως αναμενόταν με δύο δυνατές ερμηνείες. Την Τετάρτη  14 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ, θα παρακολουθήσουμε μια παράσταση, θεατρικό μονόλογο-ποταμό, ξεχωριστών ερμηνειών, «Οι 100 ρόλοι που δεν πρόλαβα να παίξω» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Φραγκιόγλου, σε μουσική Θέμη Καραμουρατίδη και σκηνοθεσία Δημήτρη Μακαλιά.

Οι εκδηλώσεις του Ιουλίου «κλείνουν», την Παρασκευή  23 Ιουλίου, πάντα στις 9 το βράδυ, με την απολαυστική θεατρική παράσταση, «Ο Κλέαρχος, η Μαρίνος και ο κοντός» σε διασκευή & σκηνοθεσία του  Χάρη Ρώμα ο οποίος επίσης και πρωταγωνιστεί στο ρόλο του «Κλέαρχου». Τους υπόλοιπους ρόλους υποδύονται,  ο Γιώργος Γαλίτης, η Ευτυχία Φαναριώτη,  η Τάνια Τρύπη, ο  Βαγγέλης Δουκουτσέλης, η Εύη Κολιούλη, ο Αντώνης Καλομοιράκης και η Μαρία Κοκολάκη.

Με δηλώσεις τους ο Δήμαρχος Κρωπίας και ο πρόεδρος του Δ.Σ Σφηττός προσδιορίζουν τα μηνύματα της φετινής διοργάνωσης «Σφήττεια 2021»

Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης: «Τα πολιτιστικά «Σφήττεια» επανέρχονται με την επίσημη συνεργασία της Περιφέρειας Αττικής. Ευχαριστούμε θερμά, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργο Πατούλη, τον αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Νίκο Πέππα, την αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού, Mαρία Βιδάλη, τον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο, Χάρη Ρώμα, τα πολιτιστικά στελέχη και τους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής. Ενώνουμε δυνάμεις, καλλιτέχνες και διαφορετικές προσεγγίσεις και προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2021. Το θέατρο, η μουσική και ο χορός έχουν τον πρώτο λόγο ενώ ιδιαίτερη θέση καταλαμβάνει  ο πρώτος επίσημος εορτασμός της επετείου της μάχης της 8ης Ιουλίου 1826 στο φαράγγι του Θήτι κατά των Τούρκων στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821. Ας απολαύσουμε τους καλλιτέχνες και τις παραστάσεις  τους. Είναι μια ευκαιρία να αναστοχαστούμε!»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ Σφηττός Αντώνης Κορωνιάς

«Βγαίνουμε από μια πρωτόγνωρη κατάσταση αναστολής δραστηριοτήτων και υγειονομικής κρίσης με ελπίδες και περισσότερο έτοιμοι απέναντι σε κάθε δυσκολία. Τα Σφήττεια 2021 μπορούν να προσφέρουν το έναυσμα για μια πολιτιστική πρόταση διαρκείας για τα επόμενα Σφήττεια. Μια πρόταση περισσότερο ανοιχτή και συμμετοχική, περισσότερο αυτόνομα παραγωγική, πιο κοντά στις νέες απαιτήσεις και ανάγκες της τοπικής μας κοινωνίας. Η φετινή ολοκληρωμένη συνεργατική διοργάνωση με την Περιφέρεια Αττικής είναι πολύ ποιοτική, καλύπτει πολλές ηλικιακές ομάδες, συγκινεί, εμπνέει! Ευχαριστούμε θερμά την Περιφέρεια Αττικής. Το πρόγραμμα που καταρτίστηκε είναι άξιο επαίνων για τους συνεργάτες μας στην Περιφέρεια Αττικής και τους εθελοντές του Νομικού μας Προσώπου που μόχθησαν για να το προετοιμάσουν. Σας καλώ να στηρίξετε τις εκδηλώσεις, να γίνεται οι καλύτεροι υποστηρικτές της. Τα Σφήττεια είναι εδώ!»

————————————-

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΚΤΕΣ: ΣΦΗΤΤΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΚΡΩΠΙΑΣ :Η κορυφαία ετήσια πολιτιστική διοργάνωση του Δήμου Κρωπίας φέρει το όνομα του αρχαίου Δήμου Σφηττού- ενός από τους τέσσερις αρχαίους δήμους που περιλαμβάνονται στο Δήμο Κρωπίας (Σφηττός, Λαμπτραί, Κίκκυνα, Ώη). Η διοργάνωση Σφήττεια ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται έως σήμερα, το 2021. Τα «Σφήττεια 2020» ματαιώθηκαν λόγω της πανδημίας. Η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Κρωπίας πραγματοποίησαν το καλοκαίρι του 2020 ορισμένες πολιτιστικές εκδηλώσεις, με όλα τα μέτρα προστασίας από τον covid-19, αλλά το πρόγραμμα δεν ολοκληρώθηκε λόγω της έξαρσης της πανδημίας.To 2021, τα Σφήττεια επανέρχονται με επίσημη συνεργασία Δήμου Κρωπίας και Περιφέρεια Αττικής και με μια ολοκληρωμένη σειρά εκδηλώσεων αντάξια της φήμης της κορυφαίας ετήσιας πολιτιστικής διοργάνωσης του Δήμου Κρωπίας.

www.koropi.gr, FB: NΠΔΔ «Σφηττός» Δήμου Κορωπίου, FB: ΔΗΜΟΣ ΚΡΩΠΙΑΣ