Δ.Τ217.03.2023 :To αφιέρωμα στη Δημοτική Φιλαρμονική Κορωπίου. Μια εκδήλωση συγκίνησης, μνήμης και συνέχειας!

Την Κυριακή 12 Μαρτίου 2023 το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού (ΕΚΤ&Π) σε συνεργασία με τον Δήμο Κρωπίας πραγματοποίησαν μια ξεχωριστή εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου με τίτλο : Φιλαρμονική Δήμου Κρωπίας: Μνήμες και αφηγήσεις

 

Οι δημιουργοί του βιβλίου –αφιερώματος στην ιστορία της μουσικής δημοτικής δομής Γιάννης Λυμπέρης και Βάσω Κιούση προσέφεραν και προσφέρουν μια μεγάλη υπηρεσία στο δημοτικό ιστορικό βίο. Φέρνουν στο προσκήνιο ξανά τις Φιλαρμονικές των Δήμων και τις άοκνες προσπάθειες επιβίωσής τους. Ειδικά μετά το καταστροφικό πέρασμα των μνημονίων και των ανολοκλήρωτων μεταρρυθμίσεων στην Αυτοδιοίκηση. Οι προσπάθειες ολοκληρωμένων ερευνών και καταγραφών ιστορικών δεδομένων σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι λίγες και το βιβλίο αυτό έρχεται να προστεθεί στη αντίστοιχη ενότητα τοπικών ιστορικών δεδομένων Κορωπίου της Βιβλιοθήκης του Δήμου μας.

Για το βιβλίο μίλησαν οι , Αλεξάνδρα Μπαλάντινα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Εθνομουσικολογίας στο Τμήμα Εθνομουσικολογίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, Γιάννης Λυμπέρης, Δρ. Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, Βάσω Κιούση, μουσικός-τοπική ερευνήτρια-συγγραφέας και Ηλίας Σοφρόνης αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής Κορωπίου. Την παρουσίαση συντόνιζε η καΒάσω Κιούση.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης οι Βάσω Κιούση και Γιάννης Λυμπέρης έκαναν σύντομη αναφορά στις δραστηριότητες και εκδόσεις του ΕΚΤ&Π και ιδιαίτερα του τόμου των Πρακτικών της Ημερίδας της 25ης Σεπτεμβρίου 2022. Χαιρετισμό απεύθυναν, ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτρης Κιούσης και ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός κ. Κωνταντίνος Κωσταντάρας. Συμμετείχαν επίσης, ο αντιδήμαρχος, Ανδρέας Ντούνης και ο Διονύσης Κερασιώτης επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ.α

 

Ο Δήμαρχος, Δημήτρης Κιούσης στον πρόλογο του βιβλίου αναφέρει τα ακόλουθα: Είναι ιδιαίτερα τιμητικό για την ιστορία του Δήμου Κρωπίας, η συγγραφή βιβλίου για τη Δημοτική Φιλαρμονική Κορωπίου που κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στη συλλογική συνείδηση των πολιτών μας. Το μουσικό αυτό σύνολο συνεχίζει την πορεία του στο Δήμο μας, με τεράστιες δυσκολίες μέσα από μακροχρόνιες κρίσεις και πανδημίες, με τις επίμονες και επίπονες προσπάθειες του ολιγάριθμου προσωπικού του, της διοίκησης του ΝΠΔΔ και της Δημοτικής μας Διοίκησης. Η διάσωση της ιστορίας της Φιλαρμονικής, η συνέχιση της λειτουργίας της και η προσπάθεια για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ουσιαστικής ανάπτυξής της στη βάση της τοπικής μας κοινωνίας, που είναι οι οικογένειες του τόπου μας, τα νέα παιδιά του Κορωπίου και η δημόσια εκπαίδευση αποτελούν, κοινούς στόχους. Η παρουσίαση της Δημοτικής Φιλαρμονικής Κορωπίου που επιχειρεί ο διακεκριμένος συγγραφέας αποτελεί οδηγό για ανάλογες προσπάθειες. Αποτελεί μια διαρκής πρόσκληση για κοινές ενέργειες όλων όσοι ενδιαφέρονται να υποστηρίξουν το έργο που προσφέρουν οι Φιλαρμονικές της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να το ενισχύσουν.

Ο Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας σε δήλωσή του χαρακτήρισε τη Φιλαρμονική ως ένα πολύ ιδιαίτερο τμήμα του ΝΠΔΔ Σφηττός, ως μια ελπιδοφόρα δομή γνωριμίας με τη μουσική παράδοση του τόπου που έχουμε υποχρέωση να υποστηρίξουμε ώστε να προσθέσουμε νέες δημιουργικές σελίδες στην ιστορική πορεία της που ξεκινά από το 1955.

Εντυπωσιακή ήταν η μπάντα της Φιλαρμονικής Κορωπίου η οποία μετά την παρουσίαση ερμήνευσε δημοφιλείς μελωδίες από τον κινηματογράφο.

Η εκδήλωση έκλεισε με απονομή αναμνηστικής πλακέτας από τον Δήμαρχο Κρωπίας Δημήτριο Κιούση στον αρχιμουσικό κ. Χρήστο Μπαμιώτη για την 20ετή προσφορά του στην Φιλαρμονική Κορωπίου και αναμνηστικών διπλωμάτων στα παλαιά μέλη της Φιλαρμονικής ενώ ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός, δημοτικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας έδωσε βιβλία στα σημερινά μέλη της Φιλαρμονικής.

Eιδικότερα αναμνηστικά διπλώματα απονεμήθηκαν στα παλιά μέλη της Φιλαρμονικής : Δημήτριος Χατζημερκούρης, Γεώργιος Νικολού, Γεώργιος Ντούνης, Αναστάσιος Κυριακού, Μερκούριος Βασιλείου,Βασίλης Γούλας,Αγγελική Θεοχάρη,Δάφνη Μίχα,Σωτήρης Γκιόκας, Αννα Ντούνη, Γιώργος Δάβαρης, Δημήτρης Ντούνης, Δήμητρα Παπαμιχάλη, Δημήτριος Βλάχος, Ισίδωρος Μπόρτζης,Νίκος Χατζηγιάννης, Δέσποινα Δημητρίου, Καίτη Παπακωνσταντίνου, οικογένεια αειμνήστου Νικολάου Ντούνη, Δημήτριος Γούλας, Γεωργία Μαραγκού, Ευάγγελος Σκουρλής, Νίκος Φαραζής, Δημ.Αναγνώστου, Βασίλειος Δημητρόπουλος.

Φωτογραφίες Antzy Hounta