Πορεία μαθητών –εκπαιδευτικών με κοινό ψήφισμα επίδοσης στο Δήμο Κρωπίας για την εθνική τραγωδία των Τεμπών

Μαζική πορεία μαθητών και εκπαιδευτικών Λυκείων του Κορωπίου (1ο και 3ο) πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023 με προορισμό το Δημαρχείο Κρωπίας όπου επιδόθηκε ψήφισμα για την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Την πορεία και την αντιπροσωπεία επίδοσης του ψηφίσματος υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο Κρωπίας, ο Δήμαρχος Δημήτριος Κιούσης, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Ντούνης και ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, καθηγητής Θωμάς (Μάκης) Κιούσης.  Τη διασφάλιση της ασφαλούς εξέλιξης της πορείας στην κεντρική λεωφόρο Β. Κωνσταντίνου υποστήριξαν οχήματα και προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας. Το φωτογραφικό υλικό από την Άντζυ Χούντα.  Ακολουθεί το ψήφισμα :

ΨΗΦΙΣΜΑ

Βαθιά θλίψη και οδύνη, αισθανόμαστε οι μαθητές και οι καθηγητές των Λυκείων Κορωπίου, μετά από τον τραγικό θάνατο πενηνταεπτά ανθρώπων -κυρίως νέων- στη περιοχή των Τεμπών, μετά από τη μετωπική σύγκρουση δύο τρένων.Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράσταση μας, ως εκπαιδευτική -μαθητική κοινότητα του Δήμου Κορωπίου, στις οικογένειες των θυμάτων.

«ΠΑΡΕ ΜΕ ΟΤΑΝ ΦΤΑΣΕΙΣ» μια φράση γεμάτη αγάπη και φροντίδα από το στόμα μιας μάνας που περιμένει να γυρίσει το παιδί της. Έμεινε αναπάντητη…Η προσμονή μεγάλη και η απώλεια ακόμα μεγαλύτερη.

Η τραγωδία αυτή και οι άδικοι θάνατοι των παιδιών έφεραν στο προσκήνιο την άθλια κατάσταση των υπεραστικών μέσων μεταφοράς και της διαχείρισής τους, ειδικά μετά την ιδιωτικοποίησή τους. Αμέτρητα τα λάθη και οι ευθύνες διαχρονικά των «υπεύθυνων», της εταιρείας, των κυβερνήσεων και των κρατικών φορέων που δεν άκουσαν ποτέ τις καταγγελίες των εργαζόμενων και έκριναν τελικά τις ζωές όλων αυτών των ανθρώπων μικρότερης σημασίας από την εξασφάλιση των κερδών.

Η ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, παιδείας, υγείας, μεταφορών, νερού, ενέργειας κλπ  οδηγεί στην παραμέληση της ασφάλειας και της ποιότητας μόρφωσης και ζωής των πολιτών λόγω της προτεραιότητας του στόχου του οικονομικού κέρδους, επιβαρύνοντας τη ζωή, τη μόρφωση και την υγεία μας. Όταν οι νέοι άνθρωποι δεν έχουμε τόπο να σταθούμε, να ονειρευτούμε και να δημιουργήσουμε, όταν οι προσδοκίες μας συνθλίβονται και η ζωή μας γίνεται στάχτη μέσα σε μια στιγμή….τότε το μέλλον της ανθρωπότητας γίνεται αβέβαιο.  Το ίδιο το μέλλον της χώρας μας κινδυνεύει να αφήσει την τελευταία του ανάσα στο τρένο των Τεμπών.

Γι’ αυτό όχι μόνο συμπάσχουμε με τις οικογένειες των αδικοχαμένων αλλά δηλώνουμε πως δεν θα ξεχάσουμε το έγκλημα αυτό!

«Ενός λεπτού κραυγή» θα κάνουμε για «όλα τα λεπτά που σιωπήσαμε», όπως μας καλεί η ποιήτρια Λιλή Ζωγράφου. Θα γίνουμε όσο μπορούμε η φωνή των νεκρών παιδιών. Για να ακούσουν όλοι . Πως ο πόνος και η οργή μας  θα γίνουν αγώνας για δικαιοσύνη…Απαιτούμε:

  • Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους τους ενόχους!
  • Να προχωρήσει άμεσα ο έλεγχος και ο εκσυγχρονισμός όλου του δικτύου των μεταφορών, καθώς και οι προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των μετακινήσεων
  • Όλοι οι τομείς που εξυπηρετούν κοινωνικές ανάγκες (παιδεία, υγεία, μεταφορές, νερό, ενέργεια κλπ) να ενισχυθούν και να είναι δημόσια αγαθά

Για τον σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε σε:

  1. Μαθητική πορεία όλων των Λυκείων του Κορωπίου, στις 20/3 και επίδοση των αιτημάτων μας στις Δημοτικές Αρχές.
  2. Επίδοση των αιτημάτων μας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε κάθε άλλο αρμόδιο φορέα.
  3. Μουσική Εκδήλωση μαθητών με τραγούδια που εκφράζουν τα συναισθήματά μας.
  4. Άλλες δράσεις όπως π.χ. τοιχογραφία αφιερωμένη στα θύματα της τραγωδίας.
  5. Συμμετοχή σε άλλες συλλογικές εκδηλώσεις-δράσεις-κινητοποιήσεις ανάλογα με την πορεία ικανοποίησης των αιτημάτων μας.

———————————-