83ηEΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ «ΟΧΙ» ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΡΩΠΙΑΣ

Mε ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η ηρωική επέτειος του ΟΧΙ στο Δήμο Κρωπίας με επίκεντρο, τον Ιερό καθεδρικό ναό Αναλήψεως του Κυρίου, το μνημείο των Πεσόντων και την Κεντρική Πλατεία Κορωπίου. Η μαζική συμμετοχή των πολιτών και η άψογη τήρηση του προγράμματος εορτασμού από την σχολική κοινότητα (μαθητές/τριες-εκπαιδευτικούς), τους εθνικοτοπικούς και αθλητικούς συλλόγους, γονείς και κηδεμόνες, μέλη του δημοτικού συμβουλίου,  των σωμάτων, ασφαλείας, πολιτικής προστασίας, ενόπλων δυνάμεων, εκπροσώπων κομμάτων και του προσωπικού του Δήμου Κρωπίας (Γραφείο Δημάρχου & Τύπου, Πολιτική Προστασία, Διεύθυνση Περιβάλλοντος) συνετέλεσαν σε έναν λαμπρό εορτασμό, αντάξιο της σημασίας της εθνικής επετείου.

Τον πανηγυρικό λόγο της Ημέρας προετοίμασε και εκφώνησε ο κ.Ιωάννης Κατιμερτζόγλου, πολιτικός επιστήμων-ιστορικός ερευνητής, συνεργάτης Δήμου Κρωπίας εξαιτίας αιφνίδιου προβλήματος υγείας του Διευθυντή  του 4ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου κ. Δημητρίου  Γκούνα. Ο Δήμος Κρωπίας εύχεται καλή ανάρρωση στον κ.Γκούνα και σύντομα να επανέλθει στα καθήκοντά του.

Η καθιερωμένη παρέλαση στέφθηκε με επιτυχία με επικεφαλής τη Δημοτική Φιλαρμονική και το Λύκειο Ελληνίδων. Όλοι όσοι συμμετείχαν, μέλη εθνικοτοπικών συλλόγων Κρητών, Ηπειρωτών, Θρακιωτών, των μαθητών, δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σωμάτων προσκόπων και ελληνικού οδηγισμού Κορωπίου καθώς και αθλητικών συλλόγων, τίμησαν την επέτειο με άψογες εμφανίσεις, κινήσεις και σχηματισμούς.

Mετά το πέρας της παρέλασης ο Δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα  ακόλουθα   : «Σήμερα εορτάζουμε μια μεγάλη ημέρα που ο ελληνικός λαός είπε το ΟΧΙ, σε μια μεγάλη δύναμη που ήθελε να κατακτήσει τη χώρα μας. Οι Έλληνες απέδειξαν με την τόλμη,  το θάρρος, την ανδρεία τους και το αίμα τους την σθεναρή αντίστασή τους με αποτέλεσμα να κρατήσουν επί πολλές ημέρες και  μήνες την Ελλάδα ελεύθερη». Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Κρωπίας και το Δημοτικό Συμβούλιο  δεξιώθηκαν τους πολίτες στον πεζόδρομο του Ολυμπιονίκη «Γ.Σ Παπασιδέρη » στη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Τελετάρχης των εορταστικών εκδηλώσεων ήταν ο κ. Ι.Κατιμερτζόγλου.

Την ίδια ημέρα στις 7 το απόγευμα στο πλαίσιο για την Εθνική Επέτειο του ΟΧΙ, προβλήθηκε  σε πρώτη δημόσια προβολή, στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου, το Ιστορικό Ντοκιμαντέρ με τίτλο :«Στα Χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, Κορωπί Μαρτυρική Πόλη, 9.10.1944». Την εισήγηση της παρουσίασης έκανε ο κ. Νικόλαος Λάζαρης, Αντιστράτηγος ε.α. ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτριος Ν. Κιούσης, Δήμαρχος Κρωπίας και ο υποδιευθυντής του Πολεμικού Μουσείου, αντιστράτηγος Ν. Χιονής (Περισσότερα στο https://www.facebook.com/100039532539558/videos/315286257909794?idorvanity=419933474720999)

 

* Το δημοτικό συμβούλιο στην 83η επέτειο του ΟΧΙ εκπροσωπήθηκε, εκτός του Δημάρχου Κρωπίας, από τους αντιδημάρχους, Ανδρέα Ντούνη, Νικόλαο Γιαννάκο, Σπυρίδων Κόλλια, Γεώργιο Γκίκα, τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, Παναγιώτη Πολίτη, πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Α΄βάθμιας Εκπαίδευσης, Θωμά Κιούση πρόεδρο της Δ.Ε Παιδείας, Κωνσταντίνο Κωνσταντάρα, πρόεδρος Σφηττός, Ελένη Αδάμ, Κώστα Κιούση, Σταμάτη Ντούνη, Θεοφάνη Μιχαιρίνα, Αμαλία Γκιόκα, Θανάση Δήμα, Νεφέλη Λουκά, ενώ την μειοψηφία εκπροσώπησαν ο κ. Διονύσης Κερασιώτης και Αθηνά Κιούση ενώ αισθητή παρουσία έκαναν νεοεκλεγέντες δημοτικοί σύμβουλοι πλειοψηφίας και μειοψηφίας που θα αναλάβουν θητεία στη νέα δημοτική περίοδο 2024-2028.

**Το ιστορικό ντοκιμαντέρ  βασίστηκε στα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν από την ιστορική έρευνα και περιέχονται στο πρόσφατο ιστορικό βιβλίο που εκδόθηκε από την Εταιρεία Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών Κορωπίου (Ε.Ι.ΚΟΙ.ΜΕ.Κ) και σκοπό έχει να βοηθήσει στην προώθηση του αιτήματος της επίσημης αναγνώρισης της πόλης του Κορωπίου ως Μαρτυρικής από την Ελληνική Δημοκρατία. Οι συντελεστές του ντοκιμαντέρ είναι οι, κ.κ. Νικόλαος Λάζαρης, Αθανάσιος Πουλάκης, Γεώργιος Ντούνης,  μέλη της Ε.Ι.ΚΟΙ.ΜΕ.Κ.,  με την υποστήριξη του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, εθελοντών και του Δήμου Κρωπίας.